Lugu legendaarsest rännumehest Percival Fawcettist, kelle kadumist looritab siiani salapära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Acme Film

20. sajandi alguses salapäraselt kadunud Briti kindralist, kartograafist, seiklejast ja maadeuurijast Percival Harrison Fawcettist räägitakse lugusid veel tänapäevalgi. Ta uskus, et hiigelsuur Amazonase džungel varjab endas palju saladusi ning suurim neist saladustest olevat mõistatuslik ja seni tundmatu tsivilisatsioon, mis on puuduv lüli inimkonna ajaloos. Kuigi teadlased ja avalikkus pidasid Fawcetti juttu naeruväärseks, läks mees siiski otsima salapärast linna nimega Z, legendaarset Eldoradot.

Fawcettit paelus mõte millegi erakordse leidmisest nii väga, et ta võttis vaatamata oma naise vastuseisule kaasa ka nende poja. Koos läksid nad ekspeditsioonile, kus nad 1925. aasta 29. mail Brasiilias Mato Grosso osariigis jäljetult kadusid.

Rännumeeste saatus on siiani teadmata. Arvatakse, et nad hukkusid vaenulike indiaanihõimude rünnakus või surid mõnesse džunglis saadud haigusesse. Fawcetti ja ta poja kadumise ümber ringleb palju kuulujutte. Mõned usuvad, et ta leidis endale indiaani naise ning temast sai hõimupealik.

Otsingute käigus leiti Fawcetti kompass ja nimeplaat, aga tõenäoliselt olid need džunglisse jäänud tema eelmiste ekspeditsioonide ajal. Paljud on Mato Grossost otsinud paika, kus Fawcett suri. Mõned väidavad, et on leidnud tema säilmed või on kuulnud lugusid tema saatusest kohalike indiaanlaste käest, aga ükski jutt pole seni kinnitust leidnud.

Kuigi Fawcetti kadunud linna Z peetakse legendiks, toetavad tema versiooni siiski ka mõned faktid. Viimastel aastakümnetel on Mato Grossos ja mujal Amazonases tehtud arheoloogiliste väljakaevamiste käigus leitud jälgi suurtest asustatud paikadest. Fawcetti uuritud piirkonnast on avastatud ka Kuhikugu asulakoht.

Hingetuksvõttev ja tõsielul põhinev seiklusfilm film “Kadunud linn Z” räägib meile loo takistuste ületamisest, rännukihust ja kirest. Filmis näitlevad Hollywoodi staarid Charlie Hunnam, Sienna Miller ja pea tundmatuseni muutunud Robert Pattinson. Eesti kinodes alates 2. juunist.

Treiler: https://www.youtube.com/watch?v=O61rRyI5-oA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles