Lahkus Ühikarottide «ühikatädi» Salme Poopuu

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti filmi elav entsuklopeedia: 
Salme Poopuu 
mäletustest võiks terve raamatu kirjutada.
Eesti filmi elav entsuklopeedia: Salme Poopuu mäletustest võiks terve raamatu kirjutada. Foto: Raigo Pajula

Salme Poopuu sündis 18. Oktoobril 1939, Saaremaal, Rahtla külas. Ligi 40 mängu- ja dokfilmi juures mitmesugustes ametites (režissööri assistent, produtsent, administraator ja ka näitleja) olnud Salmet on nimetatud Eesti filminduse grand old lady´ks.

2012. aastal ajalehele Postimees antud intervjuus, on majandusgeograafiat ja demograafiat õppinud Salme Poopuu nimetanud seda saatuseks, et omaaegse töökoha Eesti Maaehitusprojekti naabriks oli just Tallinnfilm. Kui Salme oli 13-aastane, kolis ta vanematega Türile. Sealses kooli fotoringis looduse pildistamisest naine kaameranakkuse saigi.

Filmihaigust põdes Salme tudengina edasi Tartu Ülikooli kinoringis, kus käisid teiste seas Paul-Eerik Rummo, dokumentalist Peep Puks ja kirjanik Kulle Raig. Salme on rääkinud, et just selle pundiga hakati omal ajal 8 mm kaameraga filmima. Esimeseks ametlikuks filmitööks sai Salme Poopuul Madis Ojamaa Tallinnfilm filmi «Uksed» (1969) administreerimine.

Salme lõi oma eluajal kaasa umbes 60 mängu- ja tõsielufilmi valmimisel. Enamasti administraatori, teise režissööri või filmidirektori asetäitjana. Näitlejana osales andekas filminaine ligi 30. filmis ja seriaalis, enamasti episoodilistes osades, neist olulisemaks pidas ta Sulev Nõmmiku lavastatud «Noort pensionäri», kus tal Ervin Abeliga koos mängida õnnestus. Laiemale vaatajaskonnale sai Salme Poopuu tuntuks populaarses teleseriaalis, «Ühikarotid» ja «Köök». Veel tegi ta kaasa noortele mõeldud kultusfilmis «Vasaku jala reede». 

Kanal 2 sarja «Köök» tegevprodutsent Eva-Kristina Mill meenutab Salme Poopuud vaid heade sõnadega: «Kõik need aastad oli temaga väga meeldiv koostööd teha», lausub Eva-Kristina. «Vaatamata kõrgele eale, ei virisenud ta kunagi. Kuna tal lapsi ja meest ei olnud, siis hoidis teda tegevuses töö Kinomajas». Eva-Kristinale tuleb meelde lause, mida Salme oli kord öelnud: «Kui võtteplatsil saab hästi süüa, siis palk ei loe».

Elu24 toimetuse sügav kaastunne Salme Poopuu lähedastele ja kolleegidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles