Raamat: Hitler katsetas aaria rassi tootmist konveiermeetodil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lebensborn programmi tagajärjel sündinud lapsed
Lebensborn programmi tagajärjel sündinud lapsed Foto: ourcivilisation.com

Saksa ajaloolane Volker Koop analüüsis oma uues raamatus «Give a Child to the Fuehrer - the Lebensborn Organisation» ( Anna füürerile laps – Lebensborni organisatsioon) Adolf Hitleri katset konveiermeetodil aaria rassi toota.

Uus raamat räägib loo, kuidas Hitleri käsul käivitati niinimetatud Lebensbon programm, mille kohaselt SS-ohvitserid rasestasid väljavalitud sakslannasid, et saada puhast aaria tõugu järglasi, kirjutab Daily Mail.

Sündinud lapsed aga saadeti erilistesse, Saksa natsiriigi kasvatusasutustesse, et nad kasvaksid tulevastele natsidele sobivas ümbruses.

Need uued inimesed pidid saama Hitleri uue Euroopa unistuse täideviijateks.

Lisaks sellele lasi Hitler okupeeritud aladelt varastada sadu tuhandeid väikelapsi, kelle peal tehti meditsiinilisi uuringuid, tegemaks kindlaks, kas nad kuuluvad aaria rassi.

«Lebensborn oli kriminaalne rassipuhastusprogramm. Selle eesmärgiks oli konveiermeetodil toota puhtaverelisi aarialasi,» seisab raamatus.

Lebensborn programmi lõi 1935. aastal Hitleri üks lähimaid kaastöötajaid Heinrich Himmler.

Raamatu kirjutanud ajaloolane Koop leidis arhiivides dokumendid, mille kohaselt oli Himmleri esmaseks sooviks lõpetada Saksamaal niinimetatud abordiepideemia. Dokumentides seisab, et  aastas tegi aborti 600 000 naist.

«Müüdi kohaselt paaritusid puhastverd aaria ohvitserid saksa neitsitega. Tegelikkus oli hullem, Hitler lasi okupeeritud aladelt lapsi röövida ja nende aaria rassi kuulumist uurida. Need tuhanded lapsed, kes ei sobinud, hävitati,» kirjutas ajaloolane.

Koop jätkas, et katsed läbinud lapsed pidid läbima kasvatusprogrammi, mis nad aarialasteks muudaks. Natsi-Saksa kõrged ohvitserid ja ametnikud ning nende naised pidid need lapsed hiljem adopteerima.  

Koop toob oma raamatus Lebensborni programmi kohta näite Tšehhimaalt Lidice külast.

Selle küla täiskasvanud elanikkond hävitati, mehed lasti maha ja naised saadeti koonduslaagrisse. Himmleri otsesel käsul uuriti 98 lapse võimalusi sakslaseks saada.

«Natsid kasutasid aaria rassi kindlakstegemiseks nii nina pikkuse kui ka kolju suuruse mõõtmist. Need lapsed, kelle mõõtmed ei jäänud ettenähtud piiridesse, saadeti koonduslaagrisse,» ütles ajaloolane.

Raamatu järgi oli Lebensborn programmi kõige suurem «jahimaa» Poola, mille lastekodusid hakati tühjendama juba 1939. aastal.

«Meie eesmärgiks on kindlaks teha lapsed, kelle juures on näha aaria rassi märke ja keda oleks võimalik sakslaseks ümber kasvatada,» oli Himmleri seisukoht.

Koopi sõnul kukkus Hitleri programm, luua aaria rassi konveiermeetodil, läbi.

«Niinimetatud Lebensborni kodudes sündis ainult 11 000 last. Okupeeritud aladelt varastatud lapsed aga kas kadusid, nad tapeti või siis väga õnnelike kokkusattumuste puhul jõudsid oma vanemate juurde tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles