Miks kuninganna Elizabeth II ja ta mees avalikkuses harva suudlevad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printsess Elizabeth ja prints Philip oma pulmapäeval 20. novembril 1947
Printsess Elizabeth ja prints Philip oma pulmapäeval 20. novembril 1947 Foto: Personalities/Scanpix

Briti kuninglik paar, Elizabeth II ja ta abikaasa, prints Philip on olnud abielus 70 aastat, kuid avalikkuses on neid selle aja jooksul nähtud harva suudlemas ja kallistamas.

Hellomagazine.com teatel on samas näha, et nad naudivad koos olemist ja teineteise lähedust, kuid paari avalikke lembehetki võib ühe käe sõrmedel üles lugeda.

Prints Philip ja kuninganna Elizabeth II
Prints Philip ja kuninganna Elizabeth II Foto: Leon Neal/AFP/Scanpix

Fotograafid jäädvustasid näiteks 1999. aastal kui prints suudles 31. detsembril Millenium Dome näitusekeskuse avamisel oma naist põsele. Veel üks selline olukord oli 1982. aastal enne lendu Kanadast Ottawast koju Londonisse.

Teada on, et mitte üksi seadus ei keela troonil oleval monarhil oma abikaasat avalikkuses suudelda, kuid on kirjutamata õukonnareeglid, mis sätestavad, et kuningas või kuninganna ei tohi ametikohustusi täites muutuda liiga familiaarseks.

Kuninganna Elizabeth II ja prints Philip
Kuninganna Elizabeth II ja prints Philip Foto: Dylan Martinez/Reuters/Scanpix

Teada on, et printsess Elizabethile jäi Kreeka prints Philip silma juba siis, kui ta oli 13-aastane. Nad alustasid kirjavahetust, mis kestis kuni nende kihlumiseni, kui Elizabeth oli 21-aastane ja Philip viis aastat vanem. Nad abiellusid 20. novembril 1947. aastal Londonis.

Printsess Elizabeth ja prints Philip oma pulmapäeval 20. novembril 1947
Printsess Elizabeth ja prints Philip oma pulmapäeval 20. novembril 1947 Foto: Personalities/Scanpix

Kuninglik paar ei ole meediale oma eraelu kunagi paljastanud, kuid nende abielu peetakse õnnelikuks.

Kuninganna Elizabeth II ja prints Philip
Kuninganna Elizabeth II ja prints Philip Foto: Marco Secchi/Scanpix

Kuninganna sõna 1997. aastal kuldpulmas oma mehe kohta: «Mu mees ei ole selline, kellele oleks kerge komplimente teha. Samas on ta kõik need aastad olnud minu taga ja ma olen saanud talle toetuda. Mina ja kogu ta pere, nii meie riigis kui teistes riikides elavad inimesed oleme talle ta panuse eest tänulikud ja seda on väga palju».

Prints Philip, kes on tuntud oma hea huumorimeele poolest, on tihtipeale oma naise kulul nalja visanud.

«Võin kinnitada, et mis puudutab mind, siis kuninganna tolerantsus ja kannatlikkus on mõõtmatu,» sõnas prints Philip ühes kõnes.

Prints Philip kirjutas pärast kihlumist printsess Elizabethiga oma tulevasele ämmale, kuninganna Elizabethile ja äiale kuninga George VI-le kirja, milles rääkis oma tunnetest.

«Olen kindel, et ei ole kõike seda õnne ära teeninud, olles jäänud ellu Teises maailmasõjas ja näinud võitu. Ega ka seda, et armusin täielikult ja jäädavalt,» teatas prints oma kirjas.

Briti kuningakoda teatas möödunud nädalal, et 95-aastane prints Philip loobub sel sügisel esindusülesannete täitmisest, jäädes niiöelda pensionile, kuid täielikult ta tagasi ei tõmbu, sest osaleb talle huvi pakkuvaytel sündmustel.

Kuninganna Elizabeth II, kes on troonil alates 1952. aastast,  jätkab koos pereliikmetega tavapärasel viisil esindusülesannete täitmist. 

Kuninganna Elizabeth II ja prints Philip / AFP/Scanpix
Kuninganna Elizabeth II ja prints Philip / AFP/Scanpix Foto: AFP/SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles