Prints Philipi tiitel koosneb 133 sõnast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Philip
Prints Philip Foto: CHRIS JACKSON/AFP/Scanpix

Briti kuningakoda teatas eile, et kuninganna Elizabeth II abikaasa, prints Philip loobub sel sügisel ametikohustustest.

95-aastane prints on kuninganna kõrval esinduskohustusi täitnud 70 aastat, kuid tal on eakuse tõttu terviseprobleeme, mis võisid olla ta avalikust elust taandumise põhjuseks, edastab travelandleisure.com.

Prints Philip
Prints Philip Foto: JOHN STILLWELL/AFP/Scanpix

«Prints Philip täidab oma ametikohustusi kuni augusti lõpuni, osaledes sündmustel nii üksinda kui koos kuningannaga. Alates septembrist ei võta ta enam kutseid vastu ega astu üritustel üles. Samas ei hakka ta eraklikuks, vaid osaleb aegajalt sündmustel, mis talle huvi pakuvad,» teatas Buckinghami palee.

Kuninganna Elizabeth II ja prints Philip
Kuninganna Elizabeth II ja prints Philip Foto: BORIS ROESSLER/AFP/Scanpix

Väidetavalt oli prints väsinud ka autogrammide andmisest, olles pika esinduskarjääri jooksul oma nime ja tiitlit kirjutanud tuhandeid kordi.

Kuigi prints Philipi kohta kasutatakse sageli ka ta tiitlit Edinburghi hertsog, on ta täistiitel märgatavalt pikem, koosnedes 133 sõnast.

Ta ametlik tiitel on: His Royal Highness The Prince Philip, Duke of Edinburgh, Earl of Merioneth, Baron Greenwich, Royal Knight of the Most Noble Order of the Garter, Extra Knight of the Most Ancient and Most Noble Order of the Thistle, Member of the Order of Merit, Grand Master and First and Principal Knight Grand Cross of the Most Excellent Order of the British Empire, Knight of the Order of Australia, Additional Member of the Order of New Zealand, Extra Companion of the Queen’s Service Order, Royal Chief of the Order of Logohu, Extraordinary Companion of the Order of Canada, Extraordinary Commander of the Order of Military Merit, Lord of Her Majesty’s Most Honourable Privy Council, Privy Councillor of the Queen’s Privy Council for Canada, Personal Aide-de-Camp to Her Majesty, Lord High Admiral of the United Kingdom.

Kuninganna Elizabeth II ja prints Philip 1972. aastal
Kuninganna Elizabeth II ja prints Philip 1972. aastal Foto: STRINGER/AFP/Scanpix

Tal on mitme riigi rüütlitiitleid, kaasa arvatud Kreeka ja Taani oma, kuid ka Etioopia ja Brasiilia tiitleid, mis tegelikult teevad ta tiitliterea 133 sõnast veelgi pikemaks.

Kuninganna Elizabeth II andis oma mehele, prints Philipile ta 90. juubeliks veel ühe tiitli, tehes ta Lord High Admiraliks ehk kuningliku mereväe titulaarseks juhiks.

Prints Philipilt on aastate jooksul mitmel korral küsitud, et miks ta ei kanna kuninga tiitlit.

Briti meedia teatel ei võimalda seda tiitlit seadus, mille kohaselt naine saab oma mehe perekonnanime ja tiitli, kuid kui naine abiellub mehega, kes on oma tiitlilt temast allpool, siis ei saa mees naise tiitlit. See kehtib ka prints Philipi kohta.

Printsess Elizabeth ja prints Philip 1947. aastal
Printsess Elizabeth ja prints Philip 1947. aastal Foto: -/AFP/Scanpix

Enne kui printsess Elizabethist sai kuninganna, kandis ta Edinburghi hertsoginna tiitlit, kuid kuningannaks saades loobus sellest tiitlist. Samas jäi see tiitel ta mehele, kes kannab seda seni.

Briti seadus sätestasb, et naine, kes abiellub kuningaga, saab kaasvalitsejaks ning prints Philip oleks võinud saada kaasvalitseja tiitli, kuid ta ei soovinud seda.

Oletatakse, et prints Philipil on tema arvates piisavalt tiitleid ja ta ei vajanud veel ühte. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles