Kas tõesti 2500 aasta vanune aju?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2500 aastat vana aju, mis väidetavalt on Euroopa vanim
2500 aastat vana aju, mis väidetavalt on Euroopa vanim Foto: SCANPIX

Briti arheoloogid leidsid möödunud aastal kolju, milles oli ka osa ajust säilinud.

Tegemist olevat maailma ühe vanima säilinud ajuga , kirjutab Daily Mail.

Inimjäänused avastati Yorki ülikooli uue hoone ehitamise käigus.

Leidu uurinud teadlased said üllatuse osaliseks, kui avastasid koljus ka aju. Tegemist olevat umbes 2500 aastat tagasi tapetud isiku jäänustega.

«See oli suur üllatus, et leidsime aju. Tavaliselt laguneb aju paari aastaga. Inimjäänuse juures ei olnud ühtegi teist kude säilinud. Aju leiab väga harva,» lausus Bradfordi ülikooli arheoloog Sonia O´Connor.

Ta lisas, et see on Briti saartel vanim ajuleid ja maailmas üks vanimaid.

Leidu uuris ka Yorki haigla neuroloog Philip Duffey.

«Leiu skaneerimine näitas, et selle struktuur on hästi säilinud,» lausus neuroloog.

Asjatundjate sõnul aitas inimjäänustel säilida see, et isik, kellele see kuulus, oli maetud pehmesse palju liiva sisaldavasse savisesse maapinda, kuhu õhk juurde ei pääsenud.

Teadlaste sõnul kuuluvad jäänused 26 – 45-aastasele mehele, kes oletatavalt suri poomise läbi. Pärast poomist ta pea eemaldati kehast ning maeti eraldi maha.

Bradfordi ülikoolis pandi kokku arheoloogidest, keemikutest, bioarheoloogidest ja neuroloogidest koosnev meeskond, tegemaks kindlaks, kuidas aju nii kaua säilida sai.

Samuti uuritakse, kuidas selle aju omanik täpselt suri. Murd teisel kaelalülil näitab, et mees sai enne surma vigastada. Samuti on koljul noalõike jälgi.

Süsinikmeetodil uurimine näitas, et inimjäänused pärinevad ajavahemikust 673 – 428 eKr. DNA-testiga tuvastati, et selliste geenidega jäänuseid on varem avastatud vaid Itaaliast Toskaanast ja Lähis-Idast.

Teadlaste sõnul olid inimpead rauaajastul trofeedeks ja neid päid säilitati hoolikalt. Selle juhtumi puhul ei ole aga säilitamise ega  balsameerimise kohta mitte mingit märki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles