Kümme aastat Madeleine McCanni kadumisest, vanemad arvavad, et ta on elus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madeleine McCanni meenutamine Praia da Luzis
Madeleine McCanni meenutamine Praia da Luzis Foto: Steve Parsons/PA Wire/PA Images/Scanpix

Täna möödub kümme aastat, mil briti tüdruk Madeleine McCann Portugalis Algarves Praia da Luzi kuurortis kadunuks jäi, kuid ta vanemad Kate ja Gerry McCann ei ole kaotanud lootust tütar elusana leida.

Madeleine magas 3. mail 2007 ta vanemate poolt Praia da Luzis üüritud suvituskorteris koos noorema õe ja vennaga, kuid kui ta vanemad õhtusöögilt tagasi tulid, oli Madeleine kadunud, edastab The Sun.

Madeleine McCanni meenutav pilt Praia da Luzi kiriku juures
Madeleine McCanni meenutav pilt Praia da Luzi kiriku juures Foto: Steve Parsons/PA Wire/PA Images/Scanpix

Esmalt uuris juhtumit Portugali politsei, hiljem ka Briti politsei, mille esindajad samuti ei suutnud seda juhtumit hoolimata suuremahulisest ja kulukast uurimisest lahendada.

Madeleine McCanni kadumist uurinud ekspolitseinikust eradetektiiv Dave Edgar arvab, et aastate pärast võib see kadumine laheneda, sest maailmas on teada mitu juhtumit, milles lapsena röövitud on täiskasvanuna põgenema pääsenud ja pere juurde tagasi jõudnud.

Edgar lisas, et ta sai oma uurimise jooksul palju väärtuslikku materjali, mille ta andis üle Briti politseile, kuid lapse saatus on seni lahtine. 

Kate ja Gerry McCann on aastate jooksul pidanud tegelema mitmete probleemidega alates sellest, et neid kahtlustati tütrega juhtunu varjamises kuni selleni, et nad nõudsid kohtu kaudu Portugali ekspolitseniku Goncalo Amarali poolt kirjutatud raamatu ärakeelamist.

Kate ja Gerry McCann
Kate ja Gerry McCann Foto: MAVRIXONLINE.COM/MAVRIXONLINE.COM/Scanpix

Vanemad andsid enne kurba aastapäeva BBCle intervjuu, milles sõnasid, et Madeleine on alati nendega ja nad ei kaota lootust teda elusana leida.

Briti siseministeeriumi raporti kohaselt suhtus Portugali politsei vanematesse halvasti, varjates nende eest uurimise käigus paljastunud tähtsaid fakte. Vanemad palkasid hiljem eradetektiive,  lootes ise lapse saatuses selgust saada.

Kate ja Gerry McCann
Kate ja Gerry McCann Foto: Joe Giddens/AP/Scanpix

Portugali ja Briti politsei arvates võis laps üles ärgata ja vanemaid mitte leides neid otsima minna. Madeleine ei osanud ema ja isa otsida majutuskohast 300 meetri kaugusel asuvast restoranist, vaid läks tänavale, kus võõrad võisid ta kaasa viia.

Portugali politsei andmetel oli Madeleine 3. mail 2007 kell 21.05 kohaliku aja järgi veel oma voodis, kuid kell 22.00 juba kadunud. Sellised kellaajad andsid politseile vanemad.

Kuna Madeleine’i kadumist ei ole lahendatud, siis levivad vandenõuteooriad, kaasa arvatud see, et inimröövijad müüsid lapse mõnele jõukale perele, kes ise lapsi ei saanud või oli nende laps surnud. Seda teooriat usub endine kriminaalpolitseinik Colin Sutton, kelle arvates on selle kohta piisavalt tõendeid. Samuti sai nii Portugali kui Briti politsei pärast tüdruku kadumist vihjeid, et teda on nähtud mitmes paigas, kaasa arvatud Mauritaanias ja Marokos, kus seni tegutsevad inimröövigängid, mille liikmed otsivad Lõuna-Euroopast heledanahalisi lapsi müügiks.

Portugali politsei ja mitmed teoreetikud arvavad, et kolmeaastane Madeleine läks unisena suvituskorterist välja ja jõudis tänavale, kust mustlased ta kaasa viisid.

Veel on teada, et Madeleine’i kadumise ajal tegutses Praia da Luzis murdvaraste gäng, mida oli politseil raske tabada. Välja on käidud teooria, et murdvargad võisid McCannide suvituskohta sisse murda ja kuna Madeleine oli selle tunnistajaks, siis viisid nad lapse kaasa. Nad kas tapsid ta või müüsid ta inimkaubitsejatele.

Portugali politseil on andmeid, et tüdruku kadumise ajal tehti McCannide korteri naabruses mitmeid murdvargustega seostatavaid kõnesid.

Portugali endine juhtivpolitseinik Goncalo Amaral on veendunud, et Madeleine’iga juhtus õnnetus, mille avalikuks tulek oleks ema ja isa halba valgusse jätnud ja selle tõttu lavastasid vanemad lapse röövimise. Amaral avaldas raamatu pealkirjaga «Tõde vale kohta», milles ta selgitab oma teooriat. Tema arvates lasid vanemad Madeleine’i surnukeha tuhastada ja lapse tuhaga urn on Praia da Luzi kirikusse maetud inglanna kirstus.

Portugali ja Briti politsei uuris samuti, kas Madeleine võis langeda mõne pedofiili kätte, kuid selle kohta ei leitud kindlaid andmeid. Teada oli, et Praia da Luzi lähedal tegutsesid pedofiilid, kes jälgisid puhkama tulnud lastega peresid, otsides sobivaid lapsi.

Mõned aastad tagasi kirjutasid ja avaldasid McCannid oma tütrest raamatu, milles nad selgitasid oma nägemust juhtunust ja rõhutasid, et nad ei ole oma tütre kadumise taga.

Portugali ja Briti  politsei on saanud Madeleine McCanni kohta kogu maailmast tuhandeid vihjeid, kuid need ei ole toonud juhtumi lahendust.

Tüdruku kadumise uurimisele on kulutatud 11 miljonit naela ning selle aasta alguses sai Briti politsei lisaraha, mille abil jätkub uurimine kuni septembrini ning kui siis ei ole midagi konkreetset leitud uurimine lõpetatakse.

Portugalis Praia da Luzis toimus täna 12. mail 2003. aastal sündinud Madeleine’i meenutamiseks nii jumalateenistus kui veel mitmeid sündmusi, milles osalenud rõhutasid, et tüdruku kadumine tuleb lahendada. Kui tüdruk on elus, siis saab ta järgmise nädala reedel 14-aastaseks.

Madeleine McCanni pilt reklaamtahvlil Praia da Luzis
Madeleine McCanni pilt reklaamtahvlil Praia da Luzis Foto: HUGO CORREIA/REUTERS/Scanpix

Madeleine McCannist on saanud nüüdisaja kõige kuulsam kadunud inimene. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles