Burundi printsess sai kuninga surnukeha puudutava kohtuvõidu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Burundi printsess Esther Kamatari
Burundi printsess Esther Kamatari Foto: Wikipedia.org

Kesk-Aafrika Burundi printsess sai Šveitsi kohtus võidu juhtumis, mis puudutab ta onu, kuningas Mwambutsa IV viimast soovi olla maetud Šveitsi.

Kuningas Mwambutsa IV juhtis 1962. aastal riigi iseseisvumist Belgiast, kuid kaotas võimu neli aastat hiljem oma riigi kahe põhilise etnilise rühma, hutude ja tutside vahelises  võitluses, edastab The Local.

Burundi kuningas Mwambutsa IV / wikipedia.org
Burundi kuningas Mwambutsa IV / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Kuningas põgenes Šveitsi, kus ta suri 1977. aastal, jättes maha testamendi ja instruktsioonid, et ta surnukeha ei tohi Burundisse tagasi viia, vaid peab jääma Šveitsi.

Kuid kuninga tütar Rosa Paula Iribagiza Mwambutsa ja Burundi valitsus algatas kampaania, et kuningas jõuaks kodumaale tagasi, kus ta saaks auavaldustega matta.

2012. aastal lasi üks kuningas Mwambutsa IV sugulastest surnukeha ekshumeerida, et selle saaks Burundisse saata.

Kuninga vennatütar Esther Kamatari oli selle vastu öeldes, et kuninga viimast tahet tuleb austada ja ta läks perekonna vastu kohtusse.

Burundi printsess Esther Kamatari / wikipedia.org
Burundi printsess Esther Kamatari / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Šveitsi föderaalkohus, mis on selle riigi kõrgem kohus, toetas printsessi ja seega jääb kuningas Šveitsi. Viimased viis aastat on Mwambutsa IV maised jäänused olnud Genfis asuva matusebüroo külmhoidlas.

Kamatari põgenes Burundist 1970. aastal, asudes elama Prantsusmaale Pariisi, kus ta töötas modellina, tutvustades selliste kuulsate moeloojate loomingut nagu Christian Dior ja Yves Saint Laurent.

Printsess tahtis 2004. aasta Burundi presidendivalimistel oma kandidatuuri üles seada, kuid lõpuks loobus, kuna küsitlus näitas, et teda ei toeta just palju burundilasi. 

Burundis on seni hutude ja tutside vaheline võitlus, mille tõttu on hukkunud umbes 500 inimest. President Pierre Nkurunziza on olnud võimul kaks ametiaega ja loodab saada valituks ka kolmandaks ametiajaks, samas on ikka palju lahendamata etnilis vastuolusid ja poliitilisi pingeid. 

Mwambutsa IV Bangiricenge (1912 Nyabitogi, Muramvya provints – 1. mai 1977 Genf) oli Burundi kuningas (mwami) 16. detsembrist 1915 kuni 8. juulini 1966, mil Burundis kuningavõim tühistati. Ta suri infarkti ja on on maetud Šveitsi Meyrini kalmistule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles