Raamat: Mahatma Gandhi oli biseksuaal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahatma Gandhi
Mahatma Gandhi Foto: SCANPIX

Suurbritannias ilmunud raamatus «Great Soul: Mahatma Gandhi And His Struggle With India» väidetakse, et Briti ülemvõimu vastu vägivallatut võitlust pidanud India poliitik Mahatma Gandhi oli biseksuaal.

Raamatu autori Joseph Lelyveldi sõnul jättis Gandhi oma naise maha, et elada koos saksa-juudi soost arhitekti Hermann Kallenbachiga, kirjutab Daily Mail.

Raamatus seisab, et neil oli suhe, mis kestis 1908 – 1914.

Kallenbach oli sündinud Saksamaal, kuid emigreerus täiskasvanuna Lõuna-Aafrika Vabariiki, kus temast sai edukas arhitekt.

Gandhi töötas mõnda aega Lõuna-Aafrika Vabariigis. Nad kohtusid ning hakkasid suhtlema.

Paar elas koos majas, mille Kallenbach oli lasknud ehitada.

«Gandhi oli 13-aastane kui ta abiellus oma naise, siis 14-aastase Kasturbai Makhanjiga. Neil oli neli last, kuid 1908. aastal läksid nad lahku. Gandhi valis siis oma elukaaslaseks mehe,» seisab raamatus.

Väidetavalt olevat Gandhi Kallenbachile hiljem kirjutanud, et ta ei tea midagi räpasemat kui mehe ja naise vaheline seks.

Gandhi läks Indiasse tagasi 1914. aastal. Kallenbachi ei lubatud Indiasse Esimese maailmasõja tõttu. Paar jätkas suhtlust kirja teel.

Asjatundjate sõnul paljastab Lelyveldi raamat Mahatma Gandhi era-ja seksuaalelust seni varjul olnud informatsiooni.

Teada on, et eakas Gandhi püüdis oma seksuaalsust maha suruda sellega, et magas koos oma noorte naissoost sugulastega ühes voodis.

«Hoolimata pingutustest, ei õnnestu mul seksuaalsust hävitada. See on kummaline ja häbiväärne,» olevat Ghandi tunnistanud.

Raamatu autor oletab, et Gandhi kohta kirjutatu tekitab ta järgijate seas diskussiooni ning ta võib miljonite inimeste viha alla sattuda, kuna seda India vabaduse eest võidelnud poliitikut kummardatakse siiani nagu jumalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles