Video: Briti kuninganna Elizabeth II saab täna 91-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
21-aastane printsess Elizabeth
21-aastane printsess Elizabeth Foto: PA/PA Wire/PA Images/Scanpix

Briti kuninganna Elizabeth II tähistab täna oma 91. sünnipäeva, saades kuningannaks 1952. Aastal pärast oma isa, kuningas George VI surma ning kõige kauem troonil olnud Briti monarh oma 63 aastaga.

Kuninganna sünnipäev algas kahurisaluudiga Londoni Toweri sillal ja Hyde Parkis, lisaks toimub tal perekeskne tähistamine, edastab mirror.co.uk. 

Kuninganna Elizabeth II 91. sünnipäeva aupaugud
Kuninganna Elizabeth II 91. sünnipäeva aupaugud Foto: BEN STANSALL/AFP/Scanpix
Kuninganna Elizabeth II 91. sünnipäeva aupaugud / Adrian Dennis/AFP/Scanpix
Kuninganna Elizabeth II 91. sünnipäeva aupaugud / Adrian Dennis/AFP/Scanpix Foto: ADRIAN DENNIS/AFP/Scanpix

Briti kuninganna tähistas möödunud aastal laialt 90-aastaseks saamist ning eakas naine ei ole kaotanud huumorimeelt, öeldes et ta on ikka elus.

Kuninganna Elizabeth II
Kuninganna Elizabeth II Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

Kuna kuninganna on eakas, siis on temalt võtnud mitmed ametikohustused üle ta poeg ja troonipärija, prints Charles ja lapselapsed, printsid William ja Harry.

Elizabeth II
Elizabeth II Foto: ANWAR HUSSEIN/SIPA/ANWAR HUSSEIN/SIPA/Scanpix

Kui veel mõni aeg tagasi oli kuningliku pere maine skandaalide tõttu üsna madal, siis prints William, ta naine, hertsoginna Catherine ja nende kaks last on Windsorite dünastia mainet parandanud.

Kuninganna sõnas 1953. aastal oma troonikõnes, et on ta elu kas pikk või lühike, kuid ta pühendab selle riigi ja rahva teenimisele.

Kuninganna jaoks olid 1990. aastad «kohutavaks ajaks», kuna ta neljast lapsest kolme abielud lõppesid lahutusega. Lisaks hukkus prints Charlesi eksabikaasa printsess Diana Pariisis autoõnnetuses.

Kuninganna Elizabeth on olnud poliitilistel teemadel sõnavõttudes mõõdukas, mitte eriti kommenteerides Ühendkuningriigi lahkulöömist Euroopa Liidust ehk Brexitit ja erakorralisi valimisi.

Kuningannal on koerad, kellega ta jalutamas käib, talle meeldib ristsõnu lahendada ja elulooraamatuid lugeda ning ta enda sõnul tarbib ta vahel ka alkoholi.

Elizabeth II (21.aprill 1926), sünninimega Elizabeth Alexandra Mary Windsor on Suurbritannia, Põhja-Iirimaa, Kanada, Uus-Meremaa, Jamaica, Barbadose, Bahama, Grenada, Paapua Uus-Guinea, Saalomoni saarte, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincenti ja Grenadiinide, Antigua ja Barbuda, Belize’i ning Saint Kittsi ja Nevise kuninganna.

Väike printsess Elizabeth koos ema ja isaga 1926. aastal
Väike printsess Elizabeth koos ema ja isaga 1926. aastal Foto: PA/PA Wire/PA Images/Scanpix
Väike printsess Elizabeth 1927. aastal / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
Väike printsess Elizabeth 1927. aastal / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Printsess Elizabeth abiellus 20. novembril 1947 Kreeka ja Taani printsi Philipiga. Neli on neli last, 14. novembril 1948 sündinud prints Charles, 15. augustil 1950 sündinud printsess Anne, 19. veebruaril 1960 sündinud prints Andrew ja 10. märtsil 1964 sündinud prints Edward.

Printsess Elizabeth ja prints Philip oma pulmapäeval
Printsess Elizabeth ja prints Philip oma pulmapäeval Foto: Joel Ryan/Invision/AP/AP/Scanpix
Elizabeth II ja väike prints Charles
Elizabeth II ja väike prints Charles Foto: PA/PA Wire/PA Images/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles