Kevadine päike kasvatab seksiisu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadine päike kasvatab seksiisu
Kevadine päike kasvatab seksiisu Foto: SCANPIX

Kevadel lähevad päevad pikemaks, päikest ja valget aega on rohkem.

Päikesevalguse tõttu on organismis D-vitamiini enam, see tõstab hormoonitaset ning tekitab suuremat seksisoovi, seda eriti meestel, kirjutab rakkaudeksi.fi.

Asjatundjate sõnul mõjutab kevadine ja suvine valge aeg inimeste seksuaalsust. Seda näitab ka sünnistatistika.

Rohke päikesevalgusega ajal toodab organism enam nii mees- kui ka naishormoone. Seda nii meestel kui ka naistel. Hormoonide taseme tõus mõjutab ka rasestumise tõenäosust.

USAs John Hopkinsi ülikooli uuring näitas, et meestel kasvatas südame – ja veresoonkonna haigustesse ning osteoporoosi haigestumise riski D-vitamiini ja naishormooni östrogeeni madal tase.

Seda teati ka varem, kuid teadlase Erin Donnelly Michosi juhitud teadlasterühm leidis, et D-vitamiini ja östrogeeni tase olid omavahel seotud.

Uuringus osalenud 1000 mehel mõõdeti nii östrogeeni kui testosterooni tase. Esialgu arvati, et suguhormoonidel ja D-vitamiinil ei ole seost, kuid hiljem lükati see ümber ja leiti seos.

Möödunud aastal Austrias tehtud uuring aga paljastas, et päikesevalgusest saadav D-vitamiin tõstab meestel testosteroonitaset. Meessuguhormoon testosteroon mõjutab nii meeste kui ka naiste seksuaalsust.

Selles uuringu oli meestel testosterooni tase kõige kõrgem augustis. Meestel, kellel liitris veres oli üle 30 mikrogrammi D-vitamiini, oli võrreldes teiste meestega testosteroonitase kõrgem ja seksimissoov suurem.

Päikesevalguse ja valge aja mõju on uuritud eelkõige meeste juures. Samas ei ole naistel D-vitamiini  ja hormoonide taseme kasvu seost eriti uuritud.

«Naiste juures ei ole seda eriti uuritud. Kuid valge aeg mõjutab stressi ja depressiooni vähenemist. Kui on parem tuju, siis on ka seks parem,» sõnas Soome kliiniline seksuoloog Anneli Kivijärvi.

Ta lisas, et naistel on suurmaks seksuaalsuse mõjutajaks menstruaaltsükkel. Ovulatsiooni ajal on naishormooni östrogeeni tase kõige kõrgem. Kui östrogeeni on rohkem, hakkab keha tootma ka rohkem testosterooni. See meeshormoon käivitab naises seksuaaliha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles