Berliini õpetajal keelati ristiga kaelakee kandmine (14)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Saksamaal kehtiv neutraalsusseadust on seni kasutatud eelkõige mosleminaiste pearätiku suhtes, kuid üks kristlasest õpetaja koges, et see käib ka luterlikku kirikusse kuulujate nagu tema kohta.

Berliini Weddingi piirkonna koolis õpetajana töötava naise sõnul kuulub ta Berliini-Brandenburgi luterliku kiriku kogudusse ja seni ei ole tal keegi keelanud ristiga kaelakeed kandmast, edastab The Local.

Nimetatud kiriku juht Jörg Antoine kinnitas, et see õpetaja sai linnavõimudelt teate, mille kohaselt ei tohi ta tööl ristiga kaelakeed kanda, kuna ta rikub sellega seadust. Selle seaduse kohaselt ei tohi õpetajad ega teised riigisektori töötajad kanda ehteid ja rõivaid, mis viitavad nende usule.

Antoine lisas, et Saksamaa kultuuriruumis on rist sajandeid olnud sümboliks ning sel õpetajal oleks võinud lubada ehet edasi kanda.

Seni on neutraalusseadust rakendatud riigiteenistujatest mosleminaiste suhtes, kes on üritanud oma traditsioonilist pearätti kanda.

Selle seaduse pooldajate sõnul ei tohi õpetajad oma õpilasi mitte mingite religioossete sümbolitega mõjutada.

2015. aastal otsustas Saksamaa konstitutsioonikohus, et üldine pearätikeeld on põhiseadusega vastuolus, samas võib pearätikud keelata, kui need seavad riigiametnike neutraalsuse ohtu või mõjuvad ajupesuna.

Veebruaris sai moslemist õpetaja  kohtu kaudu ligi 9000 eurot kompensatsiooni, kuna talle öeldi pearätiku tõttu õpetajakoht ära.

Euroopa kohus otsustas märtsis, et tööandajad võivad töötajatele keelata ehted või rõivad, mis viitavad religioonile. 

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles