Video: Hiina autonoomsest piirkonnast leiti siidiga kaetud muumia ja Vana-Kreeka jumalannade kauss

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Hou Jun/Xinhua/Photoshot/Scanpix

Hiina autonoomsest piirkonnast Sise-Mongooliast leiti 1500 aasta vanune matmispaik, kus oli siidiga kaetud muumia ja mitu Vana-Kreeka eset, kaasa arvatud Kreeka jumala ja jumalannade kujutistega hõbekauss.

Arheoloogide sõnul näitavad need leiud, millised esemed liikusid sajandeid tagasi kaubateel, mis hiljem sai nimeks Siiditee, Aasiast Euroopasse ja vastupidi, edastab Live Science.

Hiina arheoloogid tegid Sise-Mongoolias väljakaevamisi 2012 – 2014 ning leiud näitasid, et paika on maetud jõukaid inimesi, oletatavalt Gaoche’i hõimude juhte ja nende pereliikmeid.

Ajaloo andmetel vallutasid Gaoche'ide ala põhja poolt pärinenud Wei dünastia, mis valitses 386 – 534 pKr, kontrollides enamikku Põhja-Hiinast ja Mongooliast. Nende kontrolli all oli ka osa kuulsast Aasia-Euroopa kaubateest.

Hiina arheoloogiainstituudi arheoloogi Song Guodongi teatel on leitud hõbekausil kujutatud Vana-Kreeka peajumalat Zeusi ning jumalannasid Herat, Aphroditet ja Athenat. Kauss võis Hiina aladele jõuda kas Kesk- või Lääne-Aasiast.

Vana-Kreeka mütoloogias oli Zeus peajumal, ta naine Hera aga naiste ja abielu jumalanna. Athena oli sõjajumalanna, keda sageli kujutatakse kiivri, oda ja kilbiga ning Aphrodite oli armastus- ja ilujumalanna.

Arheoloogid avastasid Sise-Mongooliast kuus hauda, millest viis pärinevad Wei dünastia ajastust. Üks haudadest on umbes 1000 aasta vanune ja see on tõenäoliselt Liao dünastia ajast.

Wei haudadest ühes oli alles siidiga kaetud muumia, mida alles asutakse uurima.

Siidiga kaetud muumia
Siidiga kaetud muumia Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Sinna hauda pandu on kaetud kollase siidiga, lisaks on tal kullast kaela- ja peaehe, samuti kullast vöö ja sõrmused ning heast nahast saapad,» teatasid arheoloogid. Veel ei ole teada, kas tegemist on naise või mehega. 

Kirstul on joonistus majast, millel on punased sambad ja sinistest kividest katus.

«Veel on seal kujutatud maja omanikku ümbritsetud valge näoga teenijatest, kes kas seisavad või istuvad. Omanikku on rõhutatud, et teda teenijate seast esile tuua,» selgitasid arheoloogid.

Matmispaik, kus mitu aastat toimusid väljakaevamised, on sajandite jooksul mitmel korral olnud hauaröövlite sihtmärgiks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles