Trumpi kulutused reisimisele on suuremad kui olid Obamal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Barack Obama
Donald Trump ja Barack Obama Foto: Jim Watson/AFP/Scanpix

CNNi andmetel kulutas USA president Donald Trump esimesel 80 ametisoleku päeval reismisele umbes 20 miljonit dollarit, mis näitab, et ta reisikulud on juba nüüd suuremad kui olid ta eelkäijal Barack Obamal.

Trump kritiseeris varem Obamat tihti, et president kulutab reisimisele liiga suuri summasid, mis tulevad maksumaksjate taskust.

Donald Trump ja Barack Obama
Donald Trump ja Barack Obama Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix

Julgeolekuekspertide sõnul kaasnevad presidendi reisimisega suured turvakulud, mis igal reisil on vastavalt oludele erinevad.

Teada on, et Obamal kulus 2013. aastal neli päeva Floridas olles reisi- ja turvakuludeks 3,6 miljonit dollarit. Samas Trump on olnud Floridas 21 päeva, resideerus oma luksuslikus Palm Beachi klubis, kuid tema kulutused ulatusid 21,6 miljoni dollarini.

Donald Trump golfi mängimas
Donald Trump golfi mängimas Foto: © David Moir / Reuters/REUTERS/Scanpix
Barack Obama Hawaiil golfi mängimas
Barack Obama Hawaiil golfi mängimas Foto: Carolyn Kaster/AP/Scanpix

Ametlikel andmetel kulutas president Obama kaheksa presidendiaasta jooksul reisidele kokku natuke alla 97 miljoni dollari. Sinna hulka on arvatud nii tööalased kui erareisid, kaasa arvatud suusapuhkus Aspenis ja Obamade iga-aastane kevadsuvine puhkus Massachusettsis Martha’s Vineyardis ning näiteks 2015. aasta tööreis Evergladesi rahvusparki.

Presidendi reisikulusid jälgivate võimuallikate teatel on USA 45. presidendi Trumpi kulutused reisidele juba nüüd väga suured, seega võib ta ületada pärast ühte aastat võimul olemist Obama resisikulusid mitmekordselt.

Melania, Barron ja Donald Trump
Melania, Barron ja Donald Trump Foto: Lynne Sladky/AP/Scanpix

Trumpi pidevad Florida külastamised lõppevad lähiajal, sest ilm muutub seal aina kuumemaks  ja golfi mängimine seetõttu keerukamaks. Teada on, et Trump eelistab golfiga tegeleda jahedamas, mängides vihmase ja pilves ilmaga.

Samas jätkab Trump oma luksusliku elukoha külstamist New Yorgis Trump Toweris ja ka nende külastuste turvameetmed maksavad üsna palju. USA esileedi Melania Trump ja Trumpide poeg Barron Trump elavad seni New Yorgis, kuna poiss tahab seal kooliaasta lõpuni käia. Melania Trump on sõnanud mitmes intervjuus, et pärast poja kooli lõppu juunis kolivad nad Washingtoni Valgesse Majja. Turvaekspertide teatel kulutatakse Melania ja Barron Trumpi turvamisele New Yorgis üsna palju maksumaksja raha.

Veel külastab Donald Trump New Jerseys Bedminster Townshipis talle kuuluvat Trump National Golf Clubi, mille külastamise turvakulud on samuti üsna kallid.

USA presidendi teatel on New Jerseys asuv klubi talle südamelähedane, kuna ta tütar Ivanka abiellus seal ning pärast möödunud aasta novembrikuist valimisvõitu oli see klubi talle baasiks, kus ta pani valitsust ja oma meeskonda kokku.

Lisaks on Donald Trumpi testamendis, et ta pärast ta surma tuleb ta selle klubi maale matta.

Trumpile ei ole Hawaii südamelähedane, kuid see oli Obamale, kes seal sündis ja selle tõttu puhkas Obama sageli seal. See aga ei meeldinud Trumpile, kes näiteks 2011. aastal kirjutas sotsiaalmeedias, et Obama kulutab Hawaii reisile neli miljonit dollarit, samas on seal töötus 20 protsenti. Ekspertide sõnul olid Trumpil töötuse kohta valeandmed.

Hoolima Trumpi varasemast kriitikast Obama suunas, on tema enda kulutused reisidele ja turvamisele märgatavalt suuremad. Turvalisusekspertide arvates on USA praegune president ja ta pere seni kõige suuremate turvakulutustega presidendipere läbi USA ajaloo.

New Yorgi linnavõimude teatel  kulub päevas esileedi Melania Trumpi ja esipoja Barron Trumpi turvamisele umbes 127 000 – 146 000 dollarit, sõltuvalt nende liikumisest ja tegevustest. Kui aga president Donald Trump samuti kohal on, siis kulutused kasvavad mitmekordselt.

Lisaks mõjutab Trumpide truvamine julgeolekuteenistuse igapäevatööd, sest agendid ei saa tegeleda oma tegelike tööülesannetega, vaid peavad presidendil ja ta perel silma peal hoidma. Salateenistuse agendid valvavad Trumpe rotatsiooni korras kahe nädala kaupa.

USA sisejulgeoleku ameti esindaja John Kelly teatel vajavad nad lisaraha, et president Trumpi ja ta pere sama moodi edasi turvata.

«Kuna Trumpid liiguvad palju, reisides ühest kohast teise ja nende pere on suur, palju lapsi ja lapselapsi, siis vajame lisaagente ja politseinikke, et kõik oleksid kaitstud. Samas on vaja ka lisaraha, et saaks palka maksta ja turvakukusid katta,» nentis Kelly.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles