Jaapanis algas sakura

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanis algas sakura
Jaapanis algas sakura Foto: SCANPIX

Jaapanis algas kirsside õitsemise hooaeg ehk sakura ning kirsipuud avasid esimesed õied.

Jaapani lõunatipu kirsid hakkavad õitsema märtsi teisel dekaadil ja järgemööda liigub õitsemine põhjapoole, edastab japan-guide.com.

Asjatundjate kinnitusel on kirsside  esimese õitsemise piir  viimase 40 aastaga nihkunud 200 kilomeetrit põhja poole.

Kõige varem, 20. märtsil tekkisid kirsiõied Kyushu saarel.

Asjatundjate sõnul algas kirsside õitsemine kõige varem Kumamotos, järgnesid Fukuoka ja Kagoshima. Täisõites puid on neis piirkondades näha 29. märtsist kuni 8. aprillini.

26. märtsil peaks kirsid õide puhkema Hiroshimas ja Nagoyas, 27. märtsil aga Osakas ja Yokohamas. Huvilised saavad täies õieehtes puid neis piirkondades näha 4. – 13. aprillini.

Edasi jõuab kirsside õitsemine Tokyosse, Kyotosse ja Narasse. Seal on neid parim aeg vaadata 4. – 15. aprillini.

Aprillis lähevad järk-järgult õitsele kirsipuud, mis on Jaapani keskosas.

Kõige hiljem tekivad õied Hokkaido saarel Sapporos. Esimesed kirsiõied peaks ilmuma 5. mail. Õieehtes puid saab näha 8. – 15. maini.

Asjatundjate sõnul mõjutavad kirsside õitsele puhkemist nii õhutemperatuur, vihma ja tuul. Sellel aastal aga ka maavärina ja tsunami tagajärjel Fukushima tuumajamaast pärit radiatsioon. Ka hävitas tsunami osades kohtades kirsipuid.

Jaapani kirsiõite ühingu esindaja Nobuyuki Asada kinnitusel ei ole puudel enam nii palju õisi kui varem, sest kliimamuutuse tõttu on õitsemisajal liiga soe.

«Temperatuurimuutused ja korrapäratu vihmaperiood avaldavad mõju ning 50 – 100 aasta pärast ei pruugi kevadeti enam massilist kirsside õitsemist näha,» lisas Asada.

Jaapanlaste jaoks tähistab kirsside õitsemine kevade algust. Igal aastal kogunevad miljonid jaapanlased roosakasvalgeid õisi imetlema ning kevadisi piknikuid pidama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles