Prantsusmaa lubas streigi käes vaevlevale Prantsuse Guajaanale üle ühe miljardi euro

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Streikijad Prantsuse Guajaanas
Streikijad Prantsuse Guajaanas Foto: JODY AMIET/AFP/Scanpix

Prantsuse võimud lubasid ülemeredepartemangule, Lõuna-Ameerikas asuvale Prantsuse Gujaanale ulatuslike streikide tõttu 1,085 miljardit eurot abi.

Prantsuse Guajaana on olnud streikide haardes viimased kaks nädalat, kuna sealsed elanikud nõuavad elutingimuste parandamist ja rahalist abi, edastab The Local.

Streik Prantsuse Guajaanas
Streik Prantsuse Guajaanas Foto: JODY AMIET/AFP/Scanpix

Prantsuse siseminister Matthias Fekl ja Prantsuse ülemereterritooriumite minister Ericka Bareight pidasid Prantsuse Guajaana pealinnas Cayenne’is ühispressikonverentsi, milles sõnasid, et Prantsuse keskvõim on streikijaid kuulda võtnud ja aitavad neid.

Prantsuse siseminister Matthias Fekl (vasakul) ja ülemereterritooriumite minister Ericka Bareigts
Prantsuse siseminister Matthias Fekl (vasakul) ja ülemereterritooriumite minister Ericka Bareigts Foto: JODY AMIET/AFP/Scanpix

50 Prantsuse Guajaana esindajat esitasid nõudmise, et Prantsusmaa peab investeerima oma ülemeredepartemangu tervishoisüsteemi, haridusse ja infrastruktuuri. Lisaks on vaja rohkem politseinikke ja ehitada vangla.

Protest Prantsuse Guajaanas
Protest Prantsuse Guajaanas Foto: JODY AMIET/AFP/Scanpix

Bareighti sõnul tehakse Prantsuse Guajaanasse pikema aja jooksul suur investeering ja loodetavalt hakkab seal elu nüüdsest normaalseks muutuma.

Streigi korraldanud nõuavad Prantsuse Guajaanale eristaatust, kuna siis saaksid nad ise otsustada, mis on neile kasulik.

Streikija Prantsuse Guajaanas
Streikija Prantsuse Guajaanas Foto: JODY AMIET/AFP/Scanpix

«Kui meil oleks teine valitsemis- ja majandussüsteem, saaksime ise otsutada, misda teha, mitte ei pea koguaeg küsima Prantsusmaalt luba,» sõnas streigi üks korraldajatest Davy Rimane.

Prantsuse Guajaana tööliste ametiühingu juht Davy Rimane rahva poole pöördumas
Prantsuse Guajaana tööliste ametiühingu juht Davy Rimane rahva poole pöördumas Foto: JODY AMIET/AFP/Scanpix

2010. aasta jaanuaris toimunud referendumil hääletas enamik Prantsuse Guajaana elankke autonoomia vastu.

«Nüüdne kriis väljendab referendumi läbikukkumist,» teatas protesti üks korraldajatest Gauthier Horth.

Streikijad püstitasid mitmetele teedele teetõkkeid ja sundisid oma tegevusega lükkama edasi raketi Ariadne starti, mille pardal on Brasiilia telekommunikatsiooni satelliit.

Mitme eluala esindajad, kaasa arvatud sealse energiafirma EDF tötajad ja riiklike haiglate arstid, nõuavad palgatõusu ja elanikkkonna tervisekindlustusega suuremat kaetust.

Streikijad Prantsuse Guajaanas
Streikijad Prantsuse Guajaanas Foto: JODY AMIET/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles