Pildid ja video: filipiinlasest kalur oli kaks kuud merehädas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Filipiinidelt General Santos Cityst merele läinud kalur Rolando Omongos oli kaks kuud merehädas, enne kui Jaapani laev ta päästis.

21-aastase mehe teatel läks ta merele kala püüdma koos oma onuga, kes hukkus ja kelle surnukeha ta pidi paadist välja viskama, edastab smh.com.au.

Rolando Omongos
Rolando Omongos Foto: NOEL CELIS/AFP/Scanpix

Ta jõudis Paapua Uus-Guinea juurde, läbides üle 3200 kilomeetri ning siis päästeti ta jaapanlaste poolt.

Omongos andis pärast Manilasse jõudmist lannujaamas pressikonverentsi, milles rääkis oma katsumustest.

Rolando Omongos
Rolando Omongos Foto: NOEL CELIS/AFP/Scanpix

«Kui mind lõpuks päästeti, siis tekkis mul pingelangus ja ma nutsin vahetpidamata, Olin näljast nõrk ja suutsin vaevu seista,» sõnas filipiinlane.

Rolando Omongos
Rolando Omongos Foto: NOEL CELIS/AFP/Scanpix

Rolando Omongos ja ta onu Reniel Omongos läksid merele 21. detsembril 2016 oma väikeses, 2,5-meetrised paadis, kuid 10. jaanuaril saabus torm, mis nad maast kaugemale paiskas.

Viis päeva hiljem lõppes neil mootorikütus ja nad viskasid mootori merre, et paat kergem oleks ja lainetusele paremini vastu peaks.

Üks kuu hiljem suri onu nälja, veepuuduse ja kuumuse tõttu. Rolando Omongose sõnul pidi ta onu surnukeha viskama merre, kuna see hakkas lagunema ja haisema.

«Jumal, palun hoolitse minu onu eest. Ma pean jääma ellu, et teatada perele ta hukkumisest,» sõnas mees merehädas olles.

Noor kalur jäi ellu tänu vihmaveele, toorele kalale ja paadil kasvanud samblale, keha jahutas ta meres ujumisega.

«Vähemalt neli laeva sõitis minust mööda, kuid mitte ükski ei peatunud ega aidanud,» sõnas Omongos pärast päästmist.

Mehe arvates ei pruukinud suurte laevade tüürimehed teda kui väikest täppi merel lihtsalt märgata. Lõpuks saabus Paapua Uus-Guinea lähistele Jaapani kalalaev Wakaba Maru, mis märkas merehädas meest ja võttis ta pardale.

Filipiinlasest kalur oli jõudnud oma kodulinnast rohkem kui 3200 kilomeetri kaugusele.  Pikka aega nälginud mees oli kaotanud oma tavapärasest kehakaalust, mis oli 61 kilogrammi, umbes poole.

Omongose sõnul teeb ta kalastamisega lõpu ja jätkab oma haridusteed, mis pärast kuute klassi katkes.

Rolando Omongos
Rolando Omongos Foto: NOEL CELIS/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles