Heidy Purga: muusikat peab ostma, mitte varastama

Jaanika Vilipo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TMW 2017: Lasteprogramm Eesti Lastekirjanduse Keskuses, Heidy Purga
TMW 2017: Lasteprogramm Eesti Lastekirjanduse Keskuses, Heidy Purga Foto: Meisi Volt

Tallinn Music Weeki selleaastasel festivalil leiab esimest korda aset ka lastele ja noortele suunatud programm. Selle raames korraldati aga juba enne festivali algust Eesti Lastekirjanduse Keskuses põnev töötubade päev, kus väikesed muusikasõbrad said muusikaga seotud tegevustes käed külge lüüa.

TMW 2017: Lasteprogramm Eesti Lastekirjanduse Keskuses. Heidy Purga
TMW 2017: Lasteprogramm Eesti Lastekirjanduse Keskuses. Heidy Purga Foto: Meisi Volt

Elu24 toimetus käis uudistamas väikestele plaadikeerutamise huvilistele korraldatud töötuba. Lapsi juhendas endine raadio- ja teleajakirjanik Heidy Purga, kes aastaid DJna leiba teeninud ning ka klubiürituste sarja «Must Mesi» vedanud.

Töötoas jagas Purga lastele plaadikeerutamise algteadmisi, rääkides lähemalt tehnikast ja sellest, kuidas erinevate masinatega muusikat tekitada. Teoreetilises pooles rääkis kogenud DJ mängijatest ja kontrolleritest ning näitas erinevate nuppude funktsioone. Lapsed olid väga aktiivsed ja küsisid lisaküsimusi, nii et töötuba võib igati kordaläinuks pidada. «Oluline on see, et nad saaksid proovida ja tunnetuse kätte. Jube igav on niisama kuiva juttu kuulata,» avaldas Heidy Purga arvamust.

Foto: Meisi Volt

Purga poeg, nelja-aastane Villiam, ema DJ-tehnika vastu aga erilist huvi välja ei näita. Siiski on ta suur melomaan ning armastab just klassikalist muusikat. «Tal on oma vinüülid, mida ma ostan. Record Store Day ajal,» kõneles DJ. Tegemist on ülemaailmse plaadipäevaga, kus müüki tulevad just ainulaadsed väljaanded ja eritellimused.

«Ise käin Record Store Dayl igal aastal. Kui Villiam sündis, mõtlesin, et peaks ta kaasa võtma. Igal lapsel peaks ju mingi traditsioon olema,» märkis Purga.

Foto: Meisi Volt

Peale selle jagas naine töötoas lastele teadmisi ka DJde mobiilirakenduste kohta, toonitades siiski, et muusikat peab ostma, mitte varastama: «Muidu pole teil ühel päeval lihtsalt enam tööd.»

Kindlasti annab mõne muusikainstrumendi valdamine tema sõnul eelise DJ-tööks. «DJ eesmärk on panna lood sobilikult järjekorda mängima,» selgitas Purga. Kindlasti läks nii mõnigi väike pärast töötuba agaralt muusikat keerutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles