Keelatud armastusest varbalakkumiseni: 12 rabavat skandaali, mis on tabanud Briti kuningaperet

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti kuningaperet on tabanud mitmed skandaalid
Briti kuningaperet on tabanud mitmed skandaalid Foto: SCANPIX

Briti kuningapere on alati palju kõneainet pakkunud ning mõnikord on põhjus kõike muud kui positiivne. Eriti on skandaalid jälitanud kuningapere viimaseid põlvkondi ja kõmumeedia on teinud palehigis tööd, et seda kõike kogu maailmaga jagada.

Skandaalidest on seni puutumata olnud Inglismaa tulevane kuningas prints William, kes sai negatiivset kajastust pärast seda, kui ta ilma abikaasata Šveitsis tundmatute kaunitaridega pidutses. 

Williami skandaal jääb aga kõvasti alla nendele, mida on läbi aegade põhjustanud teised kuningapere liikmed. 

Väljaanne Insider kogus kokku 12 suurimat kuningapere skandaali, mis on köitnud tervet maailma!

Kuningas Edward VIII loobus troonist, et abielluda lahutatud ameeriklannaga.

Edward VIII ja Wallis Simpson / Scanpix
Edward VIII ja Wallis Simpson / Scanpix Foto: SCANPIX

Edward VIII võttis trooni 1936. aastal, vahetult pärast isa surma. Vähem kui aasta hiljem loobus ta sellest.

Nimelt armus mees lootusetult Ameerika seltskonnadaam Wallis Simpsonisse, kellel oli käsil oma teine lahutus. Kuninga abieluettepanek tekitas sotsiaalse ja poliitilise skandaali, kuna Inglismaa Kirik keelas Edwardil abielluda lahutatud naisega. Edward otsustas lõpuks troonist loobuda, öeldes: «Minu jaoks on võimatu täita kuninga rasket vastutuskoormat ilma armastatudnaise abi ja toetuseta.»

Edward ja Simpson abiellusid 1937. aastal ning olid koos kuni Edwardi surmani 1972. aastal.

Printsess Margaret armus abielumehesse.

Kapten Townsend ja printsess Margaret 1947. aastal / Scanpix
Kapten Townsend ja printsess Margaret 1947. aastal / Scanpix Foto: SCANPIX

Kapten Peter Townsend oli Kuninglike Õhujõudude ohvitser, kes teenis kuningliku pere abilisena. Ta veetis suure osa ajast Margaretiga ning peagi nad armusid. Probleemiks oli see, et mees oli abielus. Asjad läksid veel skandaalsemaks 1953. aastal, kui Townsend oma abikaasast lahutas ja Margaretile abieluettepaneku tegi. Paraku keelasid Inglismaa Kiriku reeglid sellise abielu.

Paari suhe lõppes 1955. aastal, kui nad kihluse katkestasid. 

Margareti tulevane abielu lõppes kõmulise lahutusega.

Printsess Margaret ja Anthony Armstrong-Jones 1960. aastal / Scanpix
Printsess Margaret ja Anthony Armstrong-Jones 1960. aastal / Scanpix Foto: SCANPIX

Peagi pärast Townsendist lahkuminekut abiellus Margaret fotograaf  Anthony Armstrong Jonesiga. Paari aasta pärast muutus nende suhe avalikkuse ees naerunumbriks: nad tülitsesid avalikult, Margaret käis ilma meheta pikkadel puhkustel ning levisid kõlakad, et printsessil on lähedane suhe endast 17 aastat noorema mehega. Paar teatas lahkuminekust 1976. aastal ning kahe aasta pärast lahutati nad ametlikult. Printsess Margaretist sai esimene lahutatud kuningapere liige pärast 16. sajandil valitsenud Henry kaheksandat.

Printsess Diana ja tema väidetava armukese telefonivestlus salvestati.

James Gilbey 1994. aastal
James Gilbey 1994. aastal Foto: Vida Press

1992. aastal, kui prints Charles ja printses Diana veel abielus olid, avaldasid ajalehed ümberkirjutise printsess Diana ja tema väidetava armukese James Gilbey vahel toimunud vestluse salvestisest. Vestluses ütles Gilbey, et ta armastab Dianat ning kutsus printsessi hellitusnimega Squidgy tervelt 53 korda. Skandaal sai sellest inspireerituna nimeks Squidgygate.

Hilisemas intervjuus kinnitas Diana, et vestlus tõesti toimus, kuid eitas, et tegemist oli truudusetusega.

Sama asi juhtus Diana abikaasa prints Charlesiga.

Prints Charles ja Camilla Parker Bowles pärast kihlusest teatamist / Scanpix
Prints Charles ja Camilla Parker Bowles pärast kihlusest teatamist / Scanpix Foto: SCANPIX

Varsti pärast Diana lekkinud telefonikõnet sattus prints Charles samasugusesse skandaali. Austraalia ajakiri avaldas ümberkirjutise Charlesi ja Camilla Parker Bowlesi vestlusest, mis kinnitas levinud kuulujutte: abielumees Charles ja abielunaine Camilla on romantilises suhtes. Üks pikantsem seik nimetatud kõnest oli see, kui Charles teatas, et ta tahaks muutuda tampooniks, sest nii saaks ta elada Camilla püksis.

Hiljem samal aastal teatasid Charles ja Diana lahkuminekust.

Seejärel andis Diana põrutava teleintervjuu ning abielu kukkus lõplikult kokku.

Diana andis 1995. aastal avameelse soolointervjuu ajakirjanik Martin Bashirile, milles rääkis rõhuvast avalikkuse survest, enesekahjustamisest, sünnitusjärgsest depressioonist ja buliimiast. Ta avalikustas ka, et teadis Charlesi afäärist Camillaga. «Meid oli selles abielus kolm, nii et see oli veidi ülerahvastatud,» naljatas Diana. Printsess tunnistas isegi seda, et ta oli Charlesile truudust murdnud ja oli armunud oma ratsatreenerisse James Hewittisse.

Paar nädalat pärast intervjuud soovitas kuninganna Elizabeth II isiklikult oma pojal ja minial lahutus sisse anda ning järgneval aastal sai asi ametlikuks. 

Charles ja Camilla abiellusid 2005. aastal ning nad on siiani koos.

Printsess Anne lahutas abikaasast ja abiellus kuningaperet teeniva töötajaga.

Printsess Anne ja tema abikaasa, viitseadmiral sir Timothy James Hamilton Laurence 2016. aastal Venemaal Arhangelskis / Scanpix
Printsess Anne ja tema abikaasa, viitseadmiral sir Timothy James Hamilton Laurence 2016. aastal Venemaal Arhangelskis / Scanpix Foto: SCANPIX

Kuninganna ainus tütar printsess Anne abiellus olümpiavõitjast ratsutaja Mark Phillipsiga 1973. aastal. Paar veetis aga suure osa ajast lahus ning ei paistnud olevat õnnelik. Seltskonnaajakiri People nimetas abielu «rõõmutuks pettuseks».

1989. aasta kevadel sai Briti ajaleht enda valdusse varastatud koopiad Anne'i kirjadest mereväeohvitser Timothy Laurence'ile ja ehkki nende sisu ei avalikustatud, kirjeldasid tabloidid nende sisu äärmiselt intiimse ja kirglikuna. Anne teatas 1992. aastal, et lahutab Phillipsist ja plaanib abielluda Laurence'iga. Paar on tänaseni õnnelikult koos.

Paparatsod tabasid Sarah Fergusoni piinlikus «varbalakkumise» intsidendis.

Sarah Ferguson ja John Bryan 1992. aastal
Sarah Ferguson ja John Bryan 1992. aastal Foto: Vida Press

Sarah Ferguson ehk Fergie abiellus kuninganna Elizabethi poja prints Andrew'ga 1986. aastal. Kuus aastat hiljem lahvatas skandaal: paparatsod tabasid Fergie puhkust veetmas Ameerika majandusnõuniku John Bryaniga. Ühel kõmulehtedesse jõudnud fotol paistis Bryan lakkuvat Fergie jalga. Pärast seda läksid asjad allamäge. Fergie ja Andrew läksid lahku 1992. aastal ja lahutasid 1996. aastal.

Fergie't süüdistati 500 000-naelase altkäemaksu võtmises.

Yorki hertsoghinna Sarah Ferguson / Scanpix
Yorki hertsoghinna Sarah Ferguson / Scanpix Foto: SCANPIX

Fergie abieludraama ei lõppenud lahutusega. 2010. aastal kehastus News of the Worldi ajakirjanik ärimeheks ja ütles, et Fergie nõustus poole miljoni naelase altkäemaksuga, et pääseda ligi oma eksabikaasale. Kohtumisest filmitud video jõudis meediasse ja Fergie vabandas hiljem.

Prints Andrew loobus töökohast kahtlaste sõprade tõttu.

Prints Andrew / Scanpix
Prints Andrew / Scanpix Foto: SCANPIX

Prints Andrew töötas 2001. aastast kuni 2011. aastani Ühendkuningriikide kaubandussaadikuna, kuid ta astus tagasi pärast isiklikke tutvusi puudutanud kriitikat. Nimelt oli ta lähedane sõber Ameerika rahandustegelase Jeffrey Epsteiniga, kes on süüdimõistetud seksuaalkurjategija.

Prints Harry veetis ühe päeva võõrutusravil.

Prints Harry 2003. aastal oma toas Etoni kolledžis / Scanpix
Prints Harry 2003. aastal oma toas Etoni kolledžis / Scanpix Foto: SCANPIX

Pärast seda, kui 17-aastane prints Harry tunnistas isale marihuaana proovimist, veetis ta päeva Featherstone Lodge'i võõrutusravikeskuses Londonis. Kuningliku pere pressiteatest selgus, et Harry külastas kliinikut selleks, et õppida «kanepi tarvitamise võimalike tagajärgede kohta».

Prints Harry jäi pildile natsikostüümis.

Prints Harry natsiskandaali kajastus Norra ajalehes.
Prints Harry natsiskandaali kajastus Norra ajalehes. Foto: Vida Press

2005. aasta jaanuaris avaldas Briti ajaleht The Sun esilehel pildi natsivormi kandvast prints Harryst, mis olevat tehtud kostüümipeol.

Toona 20-aastane prints avaldas kiiresti vabanduse: «Prints Harry vabandab mistahes solvangu või häbi eest, mida ta on põhjustanud. Ta mõistab, et tegemist oli halva kostüümivalikuga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles