UNICEF: Süüria laste jaoks oli 2016. aasta kõige raskem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria lapsed Aleppos Karm al-Jabalis
Süüria lapsed Aleppos Karm al-Jabalis Foto: JOSEPH EID/AFP/Scanpix

Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni Lastefondi (UNICEF) teatel oli 2016. aasta Süürias ligi kuus aastat kestnud kodusõja jooksul sealsete laste jaoks kõige raskem.

Lapsed kannatasid õhurünnakute tõttu, milles praktiliselt pausid puudusid ja milles hävines nii elumaju, haiglaid, koole kui mänguväljakuid ning elu kaotas palju lapsi, edastab Yle.

Süüria Al-Babi lapsed
Süüria Al-Babi lapsed Foto: NAZEER AL-KHATIB/AFP/Scanpix

UNICEFi andmetel on Süürias hävinenud iga kolmas kool ning 2,3 miljonit süüria last elavad põgenikena Lähis-Ida erinevates piirkondades. 2016. aastal kaotas Süürias koolidele tehtud õhurünnakutes elu rohkem kui 250 last ja 1,7 miljonit last ei saa sõja tõttu õppida.

Süüria eri linnades kaotas elu nii kodudes kui mänguväljakutel üle 650 lapse, rohkem kui 850 last sunniti relv käes kodusõjas osalema ning haiglastele tehti 338 rünnakut.

Süüria Al-Babi lapsed
Süüria Al-Babi lapsed Foto: NAZEER AL-KHATIB/AFP/Scanpix

UNICEFi teatel võib laste olukord veelgi halveneda, kuna Süüria haiglates napib nii medtöötajaid kui ravimeid, kuid puudu on ka puhtast veest ja söögist.

Süürias sõltub umbes kuus miljonit last humanitarabist, osa lapsi on üritanud ise sõjakoldest pääseda, riskides oma eluga.

Süürias kasutatakse lapsi nii tasuta tööjõuna kui sõduritena, nad hukuvad maamiinide ja kobarpommide tõttu, osa lapsi kaotab elu ravitavate haiguste tõttu, kuna ravimeid napib, osa lapsi sunnitakse abielluma alaealistena.

Sõjakoldest pärit lapsi nõustavate Punase Risti ja teiste humanitaarorganisatsioonide psühholoogide ja psühhiaatrite teatel on Süüria sõjakolde lastel tugev stress, mis võib kaasa tuua vaimseid ja füüsilisi haigusi, kuid see võib ka mõnest narkootilisest ainest sõltuvust tekitada.

Süüria ema oma lastega
Süüria ema oma lastega Foto: NAZEER AL-KHATIB/AFP/Scanpix

UNICEF avaldas oma värske raporti süüria lastest kaks päeva enne Süüria sõja kuuendat aastapäeva. Süürias lahvatas sõda 2011. aasta kevadel, kui rahumeelsed demokraatiat nõudvad protestid muutusid relvakonfliktiks. Nüüdseks on Süüria konflikt Süüria valitsusvägede ja neid toetavate välisriikide ning paljude opositsioonirühmituste ja nende välismaiste toetajate vaheline konflikt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles