Clovise inimesed kadusid kosmilise külalise tõttu? (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Clovise kultuuri esindajate relvad ja tööriistad
Clovise kultuuri esindajate relvad ja tööriistad Foto: Sarah L. Anzick/AP/Scanpix

Umbes 12 800 aastat tagasi toimus Põhja-Ameerikas midagi kummalist, sest nii Clovise kultuuri inimesed kui ka loomad nagu mammutid, mastodonid ja mõõkhambulised tiigrid kadusid ootamatult.

Arheolooge ja paleontolooge on juba pikka aega huvitanud, et mis liikide kadumise kaasa tuua võis, edastab messagetoaeagle.com.

Mammutite rekonstruktsioon
Mammutite rekonstruktsioon Foto: Jens Meyer/AP/Scanpix

Teadlased pakkusid välja teooria, et kadumiste taga võib olla midagi maavälist, mis sisaldas palju plaatinat. USA Põhja-Carolina ülikooli arheoloogid leidsid Clovise kultuuri aladel 11 paigas tehtud väljakaevamistel suures koguses plaatinat, mida leidub näiteks ka asteroidides ja komeetides.

Triiase, mis oli 251 - 199 miljonit aastat tagasi, kohta on üsna palju andmeid, kuid siis elanud Clovise kultuuri inimeste ja loomade ootamatu kadumine on seni mõistatuseks.

Clovise kultuur õitses praegustel USA aladel Californias, Arizonas, New Mexicos, Ohios, Virginias, Põhja-ja Lõuna-Carolinas.

Triiase ajastu pinnasekihi uurimine lubab oletada, et Clovise kultuuri võis kaduda mingi kosmilise külalise tõttu, kuid see hävitas ka rohkem kui 35 protsenti jääajastu loomadest.

Plaatina anomaalia on sarnane iriidumi anomaaliaga, neid mõlemaid elemente seostatakse Maal aset leidnud katastroofidega.

Kui plaatina puudutas Clovise kultuuri ja mammuteid, siis iriidumit seostatakse hiidsisalike väljasuremisega 65 miljonit aastat tagasi.  

«Mõlemas väljasuremisjuhtumis viitavad aineanomaaliad maavälistele objektidele, mis langesid meie planeedile, hävitades senise keskkonna ja liigid,» teatasid teadlased.

Nad lisasid, et kui hiidsisalikud hävitas tõenäoliselt suur ja võimas asteroid, siis Clovise inimeste kadumise taga on märgatavalt väiksem asteroid või komeet.

«Kui hiidsisalikele saatuslikuks saanud kosmilise keha võimalik langemispaik, Mehhiko laht, on teada, siis triiase puhul ei ole täpselt teada, kuhu hukatust ja hävingut toonud objekt langeda võis. Oleme uurinud mitmeid kraatreid, kuid selget vastust veel ei ole,» laususid uurijad.

Klimatoloogide teatel tekkis 12 900 aastat tagasi ootamatu kliimamuutus, mida saab samuti seostada kosmilise külalisega. Siis tekkis kiire temperatuuride langus, tuues kaasa 1200 aasta pikkuse külmaperioodi. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles