Pildid ja video: arheoloogid leidsid Kairost kaheksameetrise Ramses II kuju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Egiptuse-Saksa arheoloogidemeeskond leidis Egiptuse pealinna Kairo eeslinna pinnasest kaheksameetrise kuju, mis kujutab Vana-Egiptuse vaaraod Ramses IIst.

The Thelegraphi andmetel leidi samast piirkonnast veel Ramses II kujusid, kuid need nii suured ei olnud.

Egiptuse amtiigiministeeriumi teatel leiti kunagise vaarao kujud Kairo idaosast Mattariyast, kus kunagi paiknes Heliopolis ja palju templeid.

Egiptusest Kairost Mattariyast leiti Ramses II kaheksameetrine kuju
Egiptusest Kairost Mattariyast leiti Ramses II kaheksameetrine kuju Foto: KHALED DESOUKI/AFP/Scanpix

«Sel teisipäeval leiti Kairost suur vaaraokuju, mis tõenäoliselt kujutab Ramses IIst. Tegemist on kvartsiidist tahutud kujuga, millest on alles torso, osa peast, parem kõrv ja silm,» teatas antiigiminister Khaled al-Anani.

Egiptusest Kairost Mattariyast leiti Ramses II kaheksameetrine kuju
Egiptusest Kairost Mattariyast leiti Ramses II kaheksameetrine kuju Foto: KHALED DESOUKI/AFP/Scanpix

Ramses II oli 19. dünastia vaarao, kes valitses Vana-Egiptuses 1279 – 1213 eKr.

Tegemist oli valitsejaga, kes laiendas sõjakäikude abil oma riiki, mis lõpuks ulatus Süüriast idas kuni Nuubiani lõunas. Ramses II järeltulijad nimetasid teda Suureks esivanemaks.

Arheoloogid leidsid lisaks Ramses II suurele kujule ja veel paarile väiksemale kujule ka Ramses II pojapoja, vaarao Seti II 80-sentimeetrise kuju.

Ramses II lasi ehitada Heliopolisesse päikesetempli ja püstitada sinna enda kujusid, mis nüüd sealt leiti. Tegemist oli suure templiga, mis oli kaks korda nii suur kui Luxori kuulus Karnaki tempel. Helipolise tempel hävines Rooma impeeriumi ajastul.

Heliopolises asunud obeliskid viidi Alexandriasse või Euroopa linnadesse, templi ehituskivid kanti teiste hoonete ehitamiseks laiali.

Arheoloogid üritavad nüüd arvutijoonistuste ja 3D abil taastada, milline Ramses II kaheksameetrine kuju kunagi välja näha võis. 2018. aastal avatakse Kairos uus suur Egiptuse muuseum ja nüüdsed leiud tahetakse sinna välja panna.

Egyptian workers clean a part of a 19th dynasty royal statue at the site of a new archeological discovery at Souq Al-Khamis district in Al-Matareya area, Cairo, Egypt on March 9, 2017. According to the Ministry of Antiquities, two 19th dynasty royal statues were found in parts in the vicinity of King Ramses II temple in ancient Heliopolis (Oun) Sun Temples by a German-Egyptian archeological mission. (Xinhua/Ahmed Gomaa) //CHINENOUVELLE_0903.EGY.001/Credit:CHINE NOUVELLE/SIPA/1703091746
Egyptian workers clean a part of a 19th dynasty royal statue at the site of a new archeological discovery at Souq Al-Khamis district in Al-Matareya area, Cairo, Egypt on March 9, 2017. According to the Ministry of Antiquities, two 19th dynasty royal statues were found in parts in the vicinity of King Ramses II temple in ancient Heliopolis (Oun) Sun Temples by a German-Egyptian archeological mission. (Xinhua/Ahmed Gomaa) //CHINENOUVELLE_0903.EGY.001/Credit:CHINE NOUVELLE/SIPA/1703091746 Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Sakslasest arheoloogi ja väljakaevamiste juhi Dietrich Raue teatel arvasid iidsed egiptlased, et päikesejumal elab Heliopolise templis ja selle tõttu ei saanud seal elada vaarao.

«Helipolis, mis on tõlkes «päikeselinn» oli päikesejumala, mitte vaarao linn. Vana-Egiptuse arusaamade kohaselt lõi päikesejumal maailma, seega saab tänapäeva Kairo osa Matariyat mõnes mõttes pidada maailma sünnipaigaks,» teatas sakslane.

Egiptuse võimud loodavad, et uus muuseum koos uute leidude ja väljapanekutega toob rohkem turiste Egiptusse. Alates 2011. aasta araabia kevadest ja autokraadist valitseja Hosni Mubaraki võimult kukutamisest on Egiptust peetud mõnevõrra ohtlikuks ja turiste on käinud seal vähem.

Turistide arvu vähenemises mängis rolli ka 2015. aasta 31. oktoobril Punase mere ääres alla kukkunud Venemaa Kõgalõmavia firma lennuk, milles olnud 224 inimest elu kaotasid.

Airbus A321-231 tõusis õhku Sharl El Sheikist ja pidi lendama Venemaale Peterburi.

Juhtunu eest võttis vastutuse äärmusrühmituse Islamiriik Egiptuse haru, teatades et nende käsilane pani pommi selle lennuki pardale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles