Süüria militaarpiloodi teatel tulistati ta lennuk alla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria õhujõudude MiG-23
Süüria õhujõudude MiG-23 Foto: AMER ALMOHIBANY/AFP/Scanpix

Lõuna-Türgis kukkus alla Süüria õhujõudude hävituslennuk, mille piloodi teatel ta lennuk tulistati alla, kuid Süüria võimude andmetel oli tegemist tehnilise rikkega.

Süüria piloot sõnas Türgi võimudele, et ta lennukit tulistati kui ta oli lendamas Põhja-Süüriasse Idlibi provintsi õhurünnakut tegema, edastab The Independent.

Piloodil õnnestus lennukist langevarjuga välja hüpata jaTürgi päästemeeskond toimetas ta Hatay regiooni haiglasse.

Türgi asepeaminister Nurettin Canikli sõnas, et piloodil tuvastati paar luumurdu, kuid ta ei ole kriitilises seisundis.

Kui ajakirjanikud küsisid Canikli käest, millal piloot Süüriasse tagasi saadetakse, vastas asepeaminister, et pärast seda, kui piloodi tegevust ja juhtunut on uuritud.

56-aastase piloodi teatel tõusis ta MiG-23 hävituslennukiga õhku Süüriast Latakiast.

Sotsiaalmeediasse jõudnud video kohaselt tulistati nimetatud lennukit õhutõrjerelvast,  mille tõttu see Türgi alal alla kukkus. Samas Süüria kaitseministeeriumi ja president Bashar al-Assadi sõnul põhjustas hävituslennuki kukkumise tehniline viga.

Juhtunus võtsid vastutuse Süüria loodeosas Idlibi provintsis tegutsevad äärmusislamistid, kelle teatel kasutasid nad Süüria õhujõudude lennuki allatulistamiseks 23-millimeetrist kuulipildujat, kuna lennuk valmistus pommitama provintsi loodeosa.

Türgi Hatay provintsi kuberner  Erdal Ata kinnitas, et Süüria lennuk ei tunginud Türgi õhuruumi ja Türgi sõjajõud ei sekkunud selles juhtumis.

Türgi sõjavägi tulistas 2013. ja 2015. aastal alla Süüria militaarhelikopterid, mis sisenesid loata Türgi õhuruumi. Samuti lasid türklased 2014. aastal alla Süüria õhujõudude MiG hävituslennuki, mis samuti lendas Türgi õhuruumis.

2015. aastal tulistati alla ka Venemaa militaarlennuk, mis sisenes Türgi õhuruumi, tekitades Moskva ja Ankara vahel diplomaatilisi pingeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles