Calais' linnapea keelas põgenikele toidu jagamise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Francois Hollande kätlemas Calais' linnapead Natacha Bouchart'i
Prantsuse president Francois Hollande kätlemas Calais' linnapead Natacha Bouchart'i Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Prantsusmaa Calais' linnapea Natacha Bouchart keelas põgenikele toidupakkide jagamise, et piirkonda ei pandaks püsti uusi isetekkelisi laagreid, nagu seda oli kurikuulus «džungel», mis lammutati mõned kuud tagasi.  

Natacha Bouchart sõnas, et ta saab inimlikul tasandil põgenikest aru, kuid probleemide ennetamiseks ei tohi olla neil võimalust end Calais's uuesti sisse seada, edastab The Independent.

Prantsuse ekspresident Nicolas Sarkozy koos Calais' linnapea Natacha Bouchart'iga
Prantsuse ekspresident Nicolas Sarkozy koos Calais' linnapea Natacha Bouchart'iga Foto: PHILIPPE HUGUEN-POOL/SIPA/PHILIPPE HUGUEN-POOL/SIPA/Scanpix
Calais' põgenikelaager enne lammutamist
Calais' põgenikelaager enne lammutamist Foto: Chris Radburn/PA Wire/PA Images/Scanpix

Lisaks tekitavad tasuta toidu jagamised julgeolekuohtlikke olukordi ja kohalikele elanikele lisaprobleeme. Džungli kunagisse asupaika pandi üles teated, et seal ei ole enam laagrit, söögi- ega pesemisvõimalust.

Calais' põgenikelaagri lammutamine
Calais' põgenikelaagri lammutamine Foto: EMILIO MORENATTI/AP/Scanpix

Et toidu ebaseaduslikku jagamist ennetada, keelati Calais's ära ka sisserännanute massikogunemised.

Põgenikke aitavate heategevusorganisatsioonide esindajate teatel jätkavad nad oma tavapärast tööd ega kavatse uuele määrusele alluda.

«Oleme viimased kaks kuud jaganud toitu nii ööl kui päeval ja me teeme seda ka edaspidi, kuna inimesed on näljased,» teatas heategevusliikumise Utopia 56 esindaja Gaël Monzy.

L´Auberges des Migrants juhi Christian Salomé sõnul mõjutab nüüdne toidukeeld eelkõige põgenikest lapsi, kes võivad nälga jääda.

«Täiskavanud leiavad alati viisi, kuidas süüa saada, kas siis raha eest või ilma, kuid alaealised satuvad hätta, kuna neil ei ole tavaliselt raha,» lausus Salomé.

Prantsusmaa siseminister Bruno Le Roux külastas eile Calais'd ja rõhutas, et sinna ei  rajata uut «džunglit», kuid sisserännanuid ei tohi nälga jätta.

Prantsuse võimud paigutasid Calais' piirkonnas olnud umbes 6000 põgenikku üle Prantsusmaa asuvatesse ametlikesse põgenikekeskustesse.

Prantsusmaa migratsioonivõimude andmetel saabus viimastel nädalatel Põhja-Prantsusmaa Calais' piirkonda teistelt Prantsuse aladelt tagasi umbes 400 põgenikku, kellest suur osa on saatajata alaealised, kes loodavad pääseda Ühendkuningriiki.

Briti võimud otsivad lahendust probleemile, mida teha alaealiste põgenikega, kes üritavad jõuda Prantsusmaalt illegaalselt Ühendkuningriiki, kasutades selleks Calais't Doverisse sõitvaid kaubaautosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles