Venemaal nõutakse Ukrainas toimuva Eurovisiooni lauluvõistluse boikoteerimist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jamala
Jamala Foto: Sergei Chuzavkov/AP/Scanpix

Venemaa duumasaadikud nõuavad, et Venemaa boikoteeriks selle aasta mais Ukrainas Kiievis toimuvat Eurovisiooni lauluvõistlust. Venemaad läheb suure tõenäosusega Eurovisioonile esindama Ukrainas sündinud laulja.

Duumasaadik Vitali Milonov sõnas, et Venemaa ei peaks sellel lauluvõistlusel osalema, kuna Ukrainas on räige Venemaa vastane poliitika, edastab Yle.

Vitali Milonov
Vitali Milonov Foto: Mikhail Japaridze/Mikhail Japaridze/TASS/Scanpix

Milonov saatis selleteemalise kirja Venemaa telekanali Rossija 1 direktorile Konstantin Ernstile, et kanal ei kannaks Eurovisiooni üle ja keelduks vene lauljat Kiievisse saatmast.

Milonovi sõnul on Ukrainas toimuv Eurovisioon nagu oleks Natsi-Saksamaal selline lauluvõistlus korraldatud.

«Nõukogude Liidus ei oleks kaalutud, et kas saata laulja «natside» lauluvõistlusele. Oleme mitteteretulnud riigis, kus on palju Venemaa vastast propagandat ja seal tahetakse hävitada varem loodud heanaaberlikud suhted,» teatas duumasaadik uudisteagentuurile Ria Novosti.

Võimupartei Ühtne Venemaa esindaja, Peterburist pärit Milonov on ka Venemaa homopropaganda seaduse taga ning on varasemast kuulus oma teiste äärmuslike sõnavõttude poolest.

Venemaa duuma kultuurikomitee asejuht Iosif Kobzon teatas, et toetab Milonovi ettepanekut mitte saata oma lauljat Kiievisse, kuid samas ei keelaks ta lauluvõistluse näitamist vene televisioonis.

Iosif Kobzon
Iosif Kobzon Foto: Eugene Odinokov/Sputnik/Scanpix

Ühtse Venemaa duumasaadik Kobzon on Venemaal ka tuntud popartist. Ukraina andis Donetskis sündinud Kobzonile sinna sissesõidukeelu tema Ukraina vastaste sõnavõttude tõttu.

Venemaal on juba varem tulnud jutuks, kas Kiievi Eurovisiooni tuleks boikoteerida, viitega nii venelastest fännide ebaturvalisusele kui lauluvõistlusel punktide andmise ebaõiglusele.

Möödunud aastal leidis Eurovisioon aset Rootsis Stockholmis, kus Venemaa esindaja Sergei Lazarev sai enim pealtvaatajate hääli, kuid kui lisati kohtunike hääled, siis tuli võitjaks Ukrainat esindanud Jamala, kodanikunimega Susana Jamaladinova.

Jamala
Jamala Foto: Sergei Chuzavkov/AP/Scanpix

Võidulaul «1944» rääkis Krimmi tatarlastest, kes Jossif Stalini diktatuuri ajal sunniti Krimmist lahkuma.

Venemaa ei ole veel Eurovisioonile lauljat valinud, kuid suure tõenäosusega saab selleks Aleksandr Panaiotov, kes on sündinud Ukrainas Zaporižžjas, kuid kes juba mõnda aega elab ja töötab Venemaal.

Venemaal valitakse Eurovisiooni esindaja 16. märtsiks, Eurovisiooni finaal toimub Kiievis 13. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles