Video: Islamiriik ähvardas esimest korda Hiinat, lubades «verejõgesid» (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina sõjaväepolitsei terrorismivastane üksus andmas Xinjiangis terrorismi vastu võitlemise vannet
Hiina sõjaväepolitsei terrorismivastane üksus andmas Xinjiangis terrorismi vastu võitlemise vannet Foto: STR/AFP/Scanpix

Äärmusrühmitus Islamiriik tegi esimese otsese ähvarduse Hiinale, lubades et varsti hakkavad seal voolama «verejõed».

Islamiriigi džihadistid avaldasid 30-minutilise video, milles Hiina uiguuri moslemid ähvardavad, et nad saabuvad Hiinasse tagasi ja hakkavad verd valama, edastab The Independent.

Videol on näha äärmusmoslemitest uiguuri võitlejaid treenimas, vahele on pikitud kaadreid nende eluolust selle vähemusrahvuse elupaigas Xinjiangis.

Islamiriigi lipp
Islamiriigi lipp Foto: ALAA AL-MARJANI/REUTERS/Scanpix

Video on tõlkinud Islamiriigi tegevust jälgiv lehekülg SITE Intelligence Group, kelle teatel sõnab džihadistist uiguur sellel, et hiinlased ei saa aru, mida neile öeldakse.

«Oleme kalifaadi sõdurid, me tuleme ja teeme oma relvadega kõik selgeks, valame jõgedena verd ja vabastame rõhutud,» teatatakse videos.

Hiina välisministeerium teatas pärast selle video avaldamist, et nad teevad teiste riikidega koostööd, et uiguuridest džihadistide tegevust takistada.

Hiina võimude andmetel on üsna palju uiguure liitunud Süürias ja Iraagis Islamiriigiga, lennates neisse kahte riiki Kagu-Aasia ja Türgi kaudu.

Uiguuri karjakasvatajad
Uiguuri karjakasvatajad Foto: China Daily/Reuters/Scanpix

Islamiriik avaldas varem mandariinikeelse propagandalaulu, mille abil loodetakse oma ridasid täiendada Hiina moslemitega.

Islamiriigi džihadistid tapsid 2015. aastal hiinlasest pantvangi, tekitades Hiinale muret Lähis-Idas võitlevate uiguuride pärast.

Uiguuride põlises elupaigas Xinjiangis on viimasel paaril aastal olnud üsna rahutu, sest on toimunud palju kokkupõrkeid kahe rahvusgrupi, uiguuride ja hani hiinlaste vahel.

Hiina valitsuse teatel on nende kokkupõrgete taga nii kohalikud kui välisriikide islamistid, kes külvavad piirkonnas vihavaenu.

Inimõigusgrupeeringute ning eksiilis elavate uiguuride arvates on Xinjiangi keerulise olukorra taga uiguuride viha Hiina keskvõimu vastu, kuna uiguurid tunnevad end allasurututena. Samuti takistatakse uiguuridel loomast oma riiki, Ida-Turkestani. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles