Video: punktitehnikakunsti kasutati tuhandeid aastaid enne Vincent van Goghi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
38 000 aasta tagune punktitehnikakunst
38 000 aasta tagune punktitehnikakunst Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Kunstnikke Vincent van Goghi ja George Seurat'd peeti omas ajas teerajajateks, kuna nad võtsid kasutusele pointillismi ehk punkttehnika, kuid hiljuti Edela-Prantsusmaalt leitud kivitahvlid paljastasid, et sellist kunstitehnikat kasutati juba aastatuhandeid tagasi.

Arheoloogid leidsid 16 paekivist tahvlit, mis pärinevad paleoliitikumist Aurignaci ajastust, olles valmistatud umbes 38 000 aastat tagasi, edastab Live Science.

Kivitahvlitele on punktitehnika ja joonte abil tehtud pilte hobustest, mammutitest, ninasarvikutest ja väljasurnud tarvastest.

Tänapäeva kunstipointillismi leiutasid 1880. aastatel George Seurat' ja Paul Signac, kes kasutasid punkte, et luua kujundeid ja pilte. Sama tehnikat kasutasid ka teised kunstnikud, van Gogh, Camille Pissarro ja Roy Lichtenstein.

Vincent van Goghi portreemaal aastast 1887
Vincent van Goghi portreemaal aastast 1887 Foto: HO/Reuters/Scanpix

New Yorgi ülikooli antropoloogi Randall White’i teatel kasutatakse sellist kunstitehnikat alates 19. sajandist, kuid leiud näitavad, et seda kasutas samuti Euroopa varajane Aurignaci kultuur.

Arheoloogid on ka varem uurinud Prantsusmaa Vézère’i oru Abri Blanchard’i koobast varem, esimesel korral 1927. aastal.

White’i teatel uurisid tema ja ta kolleegid paigast 1927. aastal tehtud mustvalgeid fotosid, millel on näha ka punktjoonistusi, kuid siis neid leide ei uuritud.

2014. aastal külastasid ja uurisid teadlased paika uuesti, leides uusi punktjoonistustega kivitahvleid. Üks tahvlitest oli pooleks murdunud, ülejäänud 15 olid heas seisundis, võimaldades neid uurida ja tõlgendada.

Uudsed leiud on Prantsusmaal Dordogne’is eelajaloo muuseumis, olles varasemate samasuguste leidudega üsna sarnased. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles