Sõber: Kim Jong-nami vaevasid paranoia ja hirm

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-nam
Kim Jong-nam Foto: JoongAng Sunday/AFP/Scanpix

Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni vanem vend Kim Jong-nam kaotas möödunud nädalal elu Malaisias Kuala Lumpuri lennujaamas, kus oletatavalt Põhja-Korea poolt saadetud agendid ta salamõrvasid.

Kim Jong-nami sõprade sõnul oli ta viimastel aastatel enne surma paranoiline ja üritas end Põhja-Korea režiimi eest varjata, kuna kartis diktaatorist venda, edastab The Guardian.

Malaisia Kuala Lumpuri lennujaama turvakaamera videokaader, millel punase ringis sees on väidetavalt Kim Jong-nam
Malaisia Kuala Lumpuri lennujaama turvakaamera videokaader, millel punase ringis sees on väidetavalt Kim Jong-nam Foto: REUTERS TV/REUTERS/Scanpix

Kim Jong-nam lahkus kodumaalt ja suundus eksiili, kuna ta ei soovinud elada diktatuurses riigis, olles välismaal Põhja-Korea karm kriitik.

Šveitsis Genfis mainekas rahvusvahelises koolis hariduse saanud Kim Jong-nam külastas tihti Šveitsi, viimasel korral oli ta seal vaid mõned kuud enne oma surma. Ta suhtles oma kunagise koolivenna Anthony Sahakianiga.

Sahakiani teatel rääkis Kim, kes kasutas enda kohta nime Lee, et ta tunneb end noorema venna Kim Jong-uni poolt ohustatuna. Meeste isa, Põhja-Korea diktaator Kim Jong-il suri 2011. aastal, olles noorema poja määranud «troonipärijaks».

«Me vestlesime Põhja-Korea režiimi, ta venna hirmuvalitsuse ja teistel diktatuuri teemadel. Ta rõhutas alati, et teda võim ei huvita ja ta tahab elada tavakodaniku elu. Ta ei nõustunud kunagi sellega, mis Põhja-Koreas toimub,» selgitas sõber.

Malaisia võimude teatel mürgitati Kim Jong-nam, kes elas Hiina erihaduspiirkonnas Macaus, Põhja-Korea agentide poolt, kelle seas on ka välismaalasi.

Sahakiani sõnul Kim Jong-nam kartis oma elu pärast ja tal tekkis paranoia, kuna temani jõudsid kuuldused, et Põhja-Korea juht, kes on ta vend, tahab ta tappa.

Ei ole teada, miks Kim Jong-nam, kes oli vanem vend, võimu juurest eemaldati. Kimide suguvõsa liige, kes samuti elab eksiilis, avaldas mäelstused, mille kohaselt meeldis isale Kim Jong-ilile ta esimene poeg rohkem. Kuid Põhja-Korea riigi asutajale Kim Il-sungile ei meeldinud, et tema poeg Kim Jong-il sai vallaslapse näitlejannaga ja selle tõttu oli Kim Jong-nam oma vanaisa silmis olematu.

Pere saatis Kim Jong-nami välismaale õppima, esmalt Venemaale ja siis Šveitsi kallitesse erakoolidesse. Ta rääkis lisaks korea keelele ka hästi vene, prantsuse, saksa ja inglise keelt.

Kim ja Sahakian olid 12 - 13-aastased, kui neist said koolivennad ja sõbrad ning koolis ei teatud, et Kim kuulub Põhja-Korea valitsevasse dünastiasse.

Pärast Euroopas hariduse saamist pöördus Kim Jong-nam Põhja-Koreasse tagasi, kuid põgenes sealt 2001. aastal Jaapanisse kasutades Dominikaani Vabariigi võltspassi. Hiljem elas ta Hiina erialduspiirkonnas Macaus, kus elavad ta naine ja lapsed ning tal on Pekingis maja. Ta külastas tihti Malaisiat, sest seal asuvad ta ärid. 

Sahakian lisas, et Kim Jong-nam oleks tahtnud Põhja-Koreas suuri muutusi ja diktatuuri lõhkumist, kuid kuna see oli võimatu, siis valis ta eksiili, muutudes samas oma perekonna jaoks ohtlikuks.  

«Tal oli normaalset elu raske elada, sest oli palju neid, kes teadsid, et ta kuulub Põhja-Korea valitsevasse dünastiasse ja temasse suhtuti põlgusega. Tal tuli leida töö, et peret elatada ja ta ei soovinud Kimidelt raha,» jätkas sõber.

Sahakian on veendunud, et Põhja-Korea praegune juht Kim Jong-un nägi vanemas vennas mingit ohtu. 

kim Jong-un
kim Jong-un Foto: KNS/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles