Sõpruses linastus «Submarino»: alkohol, narkootikumid, vägivald ehk täiuslik allakäik

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Submarino
Submarino Foto: Kino Sõprus

Eile esilinastus Kinos Sõprus Taani autorikino meistri Thomas Vinterbergi «Submarino» - tragöödia kahest vennast ning täiuslikust allakäigu võimalikkusest. Filmi pealkiri viitab piinamismeetodile, kus ohvri pead hoitakse vee all ja lastakse välja napilt enne uppumise hetke.

 

Režissöör Thomas Vinterbergi (tuntud ka kui Dogme 95 looja, koos kurikuulsa filmirežissöör Lars von Trieriga) kuues täispikk film on rajurealistlik, sünge ja valus lugu, kahest vennast, kelle ellu kuuluvad vaesus, kuritarvitamine, narkootikumid ja alkohol. Üks õnnetu öö lapsepõlves määrab nende ülejäänud elusaatuse.

Vinterberg on öelnud, et «Submarino» on küll sünge film kuid vaatamata sellele räägib siiski armastusest ja lootusest. Kuigi filmi peategelased on klassikalises tähenduses negatiivsed kangelased, tehes pea eranditult valesid valikuid, suudab Vinterberg näidata ka nende teist - head poolust, ja publiku neile kaasa elama panna.

«Submarino» valiti Põhjamaade Nõukogu poolt 2010. aasta parimaks filmiks.

Samuti oli film Kuldne Karu Berlinale 2010 ja Euroopa Filmiauhinnad 2010 nominent.

Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivalil linastus film Põhja valgus programmis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles