Värvifotod 1906. aasta San Francisco maavärinast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värvifoto San Francisco maavärinast
Värvifoto San Francisco maavärinast Foto: SCANPIX

Esimesed ja võib-olla ainsad värvifotod USA linna San Franciscot tabanud maavärinast on ilmunud päevavalgele.

Kuus varem mitte avaldatud fotot tegi fotograafiaentusiast Frederick Eugene Ives 1906. aasta oktoobris, kirjutab Yahoo News.

San Francisco maavärin leidis aset 18. aprillil 1906. aastal.

Enamik fotodest on tehtud Ivesi peatuskohaks olnud hotelli katuselt.

Fotograafi poeg Herbert Ives andis need fotod Ameerika ajaloomuuseumile. 2009. aastal avastas sealset kollektsiooni katalogiseerinud  asjatundja Anthony Brooks need haruldased fotod.

Smithsonian instituudi fotokollektsiooni kuraator Shannon Perich sõnas, et kuigi käsitsi värvitud fotosid 1906. aasta maavärinast on varasemast teada, on Ivesi omad tõelised värvifotod.

Perich lisas, et Ives oli 20. sajandi alguses üks esimesi värvifotograafiaga katsetajaid. San Francisco fotosid tuli vaadata läbi 3D seadme.

Teada on, et Ives külastas San Franciscot 1906. aasta oktoobris. Kuid siiani polnud tõendeid, kas ta peaaegu hävinenud linnast ka fotosid tegi.

Osa Ivesi fotodel olevatest ehitistest on alles ka praegu.

Kuna Ivesi värvifotode tegemine oli väga aeganõudev ja pikaajaline protsess, siis ei ole fotodel näha liikuvaid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles