Video: astronaut viskas ISSil ameerika jalgpalli 516 000 meetrit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timothy Kopra
Timothy Kopra Foto: Shamil Zhumatov/Reuters/Scanpix

Sotsiaalmeedias on video, millel on näha Rahvusvahelises kosmosejaamas (ISS) astronauti ameerika jalgpalli viskamas ning tõenäoliselt rekordit püstitamas, sest pall läbis tehniliselt võttes 516 000-meetrise teekonna (564 000 jardi).

ISS liigub Maa orbiidil kiirusega 28 000 kilomeetrit tunnis ning astronaut Timothy Kopral õnnestus kosmosejaama sees, kus on vaid mikrogravitatsioon, panna pall põhimõtteliselt liikuma 8000 meetrit sekundis.

NASA postitas palliviskamisest video, millel esitatakse küsimus, kas tegemist on uue maailmarekordiga, kuna pall liikus 516 000 meetrit.

Guinnessi rekordite raamat ei pruugi Koprale rekordit anda, sest astronaut liikus palli viskamise ajal koos ISSiga ja rekord ei püstitatud Maal, vaid kosmoses, kus võeti ISSi liikumiskiirust arvesse.

Tegelikkuses läbis pall vaid 72 meetrit (80 jardi). 

Ameerika jalgpalli ISSil
Ameerika jalgpalli ISSil Foto: Youtube / Kuvatõmmis

Kopra saabus Maale tagasi 2016. aasta juunis, kuid seoses Ameerika jalgpalli finaalmängu Superbowliga avaldas NASA ta palliviskamise video uuesti.

Astronaudid Tim Kopra(vasakul) ja Tim Peake
Astronaudid Tim Kopra(vasakul) ja Tim Peake Foto: Youtube / Kuvatõmmis

Ameeriklane Kopra kuulus ISSi 46. missiooni koos Briti astronaudi Tim Peake’ga, venelastest kosmonautide Mihhail Kornjenko, Sergei Volkovi ja Juri Malentšenkoga ning koos kaasmaalase Scott Kellyga, kes oli missiooni juht. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles