Julian Assange ootab vabadust (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange
Julian Assange Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

Salamaterjale paljastava mittetulundusorganisatsiooni WikiLeaks asutaja Julian Assange pöördus Briti ja Rootsi võimude poole palvega, et ta saaks oma vabaduse tagasi.

Assange on elanud juba rohkem kui neli aastat Londonis Ecuadori saatkonnas, kus ta sai asüüli, kuid sealt väljudes võivad Briti võimud ta arreteerida ja USAle välja anda, kus teda salaandmete lekitamise eest kohus ees ootab, edastab BBC.

Rootsis kahtlustatakse Assange’i seksuaalkuritegudes ja teda on Ecuadori diplomaatide poolt küsitletud, kuid Rootsi võimud ei ole nõus talle vabadust andma hoolimata sellest, et ÜRO omavolilise kinnipidamise töögrupp leidis, et nii Rootsi kui Ühendkuningriigid on Assange’i õigusi on rikkunud.

Briti välisministeeriumi sõnul ei muuda ÜRO arvamus nende seisukohta Assange’i suhtes.

Assange’i arvates ei täida Rootsi ega Ühendkuningriigi valitsus ÜRO ettekirjutust ta vabastada.

«Pöördun uuesti Briti ja Rootsi võimude poole astuda õige samm ja taastada minu vabadus. Mõlemad riigid on ÜRO liikmed ja seega peavad alluma ka ÜRO otsustele,» teatas Assange.

Assange lisas, et nii Ühendkuningriik kui Rootsi peaksid aru saama, et ta on Austraalia kodanik, kes on ebaseaduslikus vangistuses ning mitte üksi riik ei hoia Rootsi ja Ühendkuningriigi kodanikke ebaseaduslikult kinni.

Assange on elanud Londonis Ecuadori saatkonnas alates 19. juunist 2012.

Ta palus Ecuadorilt asüüli pärast seda, kui Ühendkuningriigi kohus hülgas ta palve teda mitte Rootsile välja anda, kus teda süüdistatakse seksuaalvägivallas.

Briti ja Rootsi meedia teatel elab Assange saatkonnas ruumis, kus tal on voodi, päikesevalgust imiteeriv lamp, dušš, jooksulint ja kööginurk.

Assange ei ole olnud nõus Rootsi minema, kuna ta kardab, et Rootsi võimud annavad ta USAle, kuna WikiLeaks lekitas 500 000 USA salajast diplomaatilist ja militaardokumenti.

Assange teatas, et ta on nõus Rootsi ülekuulamisele minema ja end USA võimude kätte andma kui talle salaandmeid lekitanud USA endisele luurekoordinaatorile Chelsea Manningile antakse armu ja ta vabastatakse.

Transsooline USA sõjaväelane, kelle sünninimi on Bradley Manning, vabastatakse vangistusest USA endise presidendi Barack Obama käsu kohaselt selle aasta 17. mail.

Assange loodab, et nii Ühendkuningriigi, Rootsi kui USA võimud leiavad lahenduse, kuidas ka tema oma vabaduse tagasi saaks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles