Pildid: California rõõmustab rohke lume üle

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikides Californias Sierra Nevada mäestikupiirkonnas on viimastel nädalatel sadanud palju lund, ületades 1995. aastast pärit lumerekordi.

Californias on olnud põuaprobleem juba viis aastat ja nüüdne rohke lumi teeb vaid rõõmu, kuna kolmandik selle osariigi veevarudest saadakse lumest, edastab phys.org.

Californias rõõmustatakse pärast viit põua-aastat rohke lume üle
Californias rõõmustatakse pärast viit põua-aastat rohke lume üle Foto: P. Solomon Banda/AP

Meteoroloogide teatel lubab ilmaennustus lumesaju jätkumist veel mitme nädala jooksul. Jaanuaris oli Sierra Nevadas mitu talvetormi väga tugeva tuulega, nüüd on ilm rahulikum ja sajab pidevalt lund.

California osariigi veeameti esindaja Frank Gherke sõnul näib tulevik rõõmsam, kuna rohke lumi annab lisavett. Gherke koos kolleegidega käis Sierra Nevada Echo mäe juures lume paksust mõõtmas ja nad said, et sealse lumekoguse sulamisel tekib umbes 70 sentimeetrit vett. Keksmiselt tekib aastas lumesulamisvett umbes 28 sentimeetrit.

Sierra Nevada piirkonnas on üle 100 elektroonilise sensori, mis mõõdavad pidevalt lumikatte paksust.

Samuti rõõmustavad lume üle Sierra Nevada mäesuusakeskused, sest mida rohkem lund, seda rohkem suusatajaid.

«Võimalik, et meil jätkub lund nüüd juulini ja kauemakski. Igatahes suusatada saab kaua,» teatas Mammoth Lake'i mäesuusakeskuse esindaja Lauren Burke.

California kuberneri Jerry Browni sõnul tuleb tal oodata aprillini, mil sademeteperiood lõpeb ja siis langetada otsus, kas tühistada 2014. aasta põuaperioodil kehtestatud vee kokkuhoid ja erakorraline olukord.

USA geoloogiateenistuse esindaja, hüdroloog Michael Dettingeri teatel aitasid California veevarude taastumisele kaasa ka jaanuarikuised tugevad vihma- ja lörtsisajud, mis nüüdseks on muutunud lumesadudeks ning ta loodab, et need jätkuvad aprillini.

Californias rõõmustatakse pärast viit põua-aastat rohke lume üle
Californias rõõmustatakse pärast viit põua-aastat rohke lume üle Foto: Rich Pedroncelli/AP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles