Reuters: Trumpi võimu ajal on ajakirjanikud «sõjatsoonis» (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Uudisteagentuuri Reuters teatel on USA presidendi Donald Trumpi väljaütlemised ajakirjanike ja vaba ajakirjanduse vastased ning seega on ajakirjanikud järgnevad neli aastat, mil Trump võimul on, pidevalt «sõjatsoonis».

Kuid reporterite arvates on asjal ka plusspool, kuna nad on maailma karmides paikades karastunud ja nad saavad harjutada varem omandatud oskusi nüüd ka USAs, mis peab end seni vaba maailma juhiks.

Reutersi peatoimetaja Stephen Adler saatis vastavasisulise kirja tuhandetele oma reporteritele ja fotograafidele.

Stephen Adler
Stephen Adler Foto: HO/Reuters/Scanpix

«Seda ei juhtu just sageli, et USA president nimetab ajakirjanikke meie planeedi kõige valelikumateks inimesteks ning ta kaaskondlased peavad meediat «opositsiooniparteiks». Seega tuleb ajakirjanikel ka USA pinnal ja Trumpi administratsiooni tegevust kajastades hakata kasutama sõjatsoonides õpitud strateegiaid,» teatas Adler.

Ta lisas, et neile ei ole veel teada, milliseid samme Trump või tema nõunikud astuvad ajakirjanike töö takistamiseks või kui ulatuslikud need takistused olla võivad.

Adleri sõnul on olnud jutuks, kas Reutersi reporterid peaksid hakkama Trumpi pressikonverentse boikoteerima, kuid Reuters jätkab oma tavapärast tööd, kasutades ka strateegiat, mida nad kasutavad riikides, kus ajakirjanikke ja meediat tahetakse suukorvistada.

Adleri sõnul on sellised riigid Türgi, Filipiinid, Egiptus. Iraak, Jeemen, Tai, Hiina, Zimbabwe ja Venemaa, sest seal on ajakirjanikke nende kajastuste pärast vangistatud, tapetud, ebaseaduslikult süüdi mõistetud, ähvardatud, tsenseeritud ja viisa andmisest keeldutud.

«Olukorda ei peaks nägema väga tumedates toonides. Tegelikult annab Trumpi aeg reporteritele ja fotograafidele võimaluse kasutada maailma karmides paikades omandatud oskusi, nii ei lähe need rooste. Ka USAs tuleb nüüd olla nutikam ja leidlikum, muretseda vähem tagajärgede pärast ning mitte lasta end hirmutada,» teatas Adler.

Reutersi allikate teatel said Adleri kirja esmalt ainult oma töötajad, kuid kuna see lekkis välja, siis avaldati see ametliku uudisena.

Trump on mitmel korral rõhutanud, et meedia on valelik ja laimab, kasutades ajakirjanduse kohta käivates rünnakutes natsiajastu terminit Lügenpresse, mis tõlkes tähendab valetav press.

Briti peaministri Theresa May ja USA presidendi Donald Trumpi pressikonverents
Briti peaministri Theresa May ja USA presidendi Donald Trumpi pressikonverents Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Trump on pärast võimule saamist jätnud pressikonverentse ära ning andnud intervjuusid väikestele ja vähese mõjuga väljaannetele, nende seas ka Christian Broadcasting Networkile.  

Trump süüdistas möödunud nädalal USA meediat ta sõnade väänamises ja ta kasutas oma sõnumi edastamiseks Twitterit, kus juba varasemast on nii mõnigi vastuoluline ja USA presidendile mittesobiv postitus.

Donald Trump
Donald Trump Foto: Michael Reynolds/SIPA/Michael Reynolds/SIPA/Scanpix

Suurt meedia vastukaja on saanud Trumpi otsus peatada Süüria põgenike vastuvõtmine USAsse ning kehtestada kolmeks kuuks seitsme Lähis-Ida ja Aafrika riigi kodanikele USAsse sissesõidukeeld.

Lisaks lubas Trump ehitada USA-Mehhiko piirile turvatara, mille tõttu tekkis USA ja Mehhiko võimude vahel diplomaatiline sõnasõda. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles