Kõige levinum poeseen, ühtlasi enim viljeldud kultuurseen terves maailmas on šampinjon. Looduses kasvab šampinjone vaid Lõuna-Euroopa metsades. Värske šampinjon on tiheda viljalihaga ja õrnalt pähklise maitsega seen. Kasvatatakse nii valgeid kui ka tugevama maitsega pruune šampinjone.
Šampinjone sobib kasutada nii toorelt kui kuumtöödeldult mitmesugustes salatites, suppides, pajaroogades, pirukates, küpsetistes, kastmetes ja muudes roogades. Kuna pruunide šampinjonide kuivainesisaldus on suurem kui valgetel, siis ei tõmba see sort kuumutamisel kuigi palju kokku ja sobib seetõttu paremini kuumtöötlemist vajavatesse roogadesse.
Eriti hõrgu maitsega on toorelt marineeritud valged šampinjonid. Suurepärase sooja suupiste saad ka, kui täidad šampinjonikübara teelusikatäie Merevaiguga, tõstad peale tükikese sinihallitusjuustu ja küpsetad grillil või ahjus 10 minutit.
Austerservik on oma nime saanud austrikujulisest viljakehast, mis kinnitub kasvukoha külge servapidi ning kasvab metsikult lehtpuude tüvedel ja kändudel. Seenekasvatajad ütlevad, et austerservik on kõige lihtsamini kasvatatav kultuurseen.
Austerservik on väga maitsev söögiseen, mida saab toiduks kasutada ilma kupatamata. Seene viljaliha on hele, tugeva ning meeldiva seenemaitse ja -lõhnaga.
Söögiks kasutatakse austerservikuid samamoodi nagu šampinjone. Seene ovaalse lapiku kuju tõttu on levinud ka tervete paneeritud austerservikute praadimine.
Šiitake ehk tammeseen on üks vanemaid kultuurseeni maailmas. Jaapanis on seda seenesorti kasvatatud juba 2000 aastat. Aasia teadlaste arvates on sellel vürtsise maitsega seenel vananemist aeglustav toime, lisaks mõjub see kaitsvalt ka kurnatuse ja stressi kahjulike tagajärgede vastu.