Malala Yousafzai kritiseeris Trumpi «suletud uste» poliitikat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malala Yousafzai
Malala Yousafzai Foto: Jonathan Brady/PA Wire/PA Images/Scanpix

Pakistani inimõigusaktivist ja Nobeli rahupreemia laureaat Malala Yousafzai kritiseeris USA presidendi Donald Trumpi migrandivastast poliitikat, öeldes et läbi oma ajaloo on USA olnud migrantide riik ning põgenikud ja sisserändajad on seni seal oodatud olnud.

Möödunud nädalal allkirjastas Trump määruse, mille kohaselt peatati USA migratsiooniameti töö 120 päevaks, Süüria põgenikeprogramm peatati teadmata ajaks ning mitmest moslemiriigist, kaasa arvatud Süüriast, Iraanist ja Iraagist, keelati USAsse kolmeks kuuks sissesõit, edastab The Independent. 

19-aastase Yousafzai teatel teeb Trumpi otsus talle südamevalu, kuna ta sulgeb uksed neile, kes sõja tõttu abi vajavad.

«Mulle tekitab südamevalu see, et USA, mis on alati olnud sisserändajate suhtes sõbralik riik, sulgeb nüüd uksed. Sõja eest põgenejad, nagu seda on süürlased, on nõus palju töötama ja USAs oma panuse andma, et nad saaksid kogeda rahulikku, turvalist ja õnnelikku elu. Süüria lapsed on pidanud juba kuus aastat sõja tõttu kannatama, nüüd tabas neid diskrimineerimine,» teatas noor pakistanlanna.

Yousafzai sai maailmakuulsaks 2012. aastal, mil Talibani võitlejad teda ja ta koolikaaslasi ründasid, üritades teda tappa ja ta võitluse tüdrukute haridusvõimaluste eest lõpetada.

Pakistanlanna sai kuuli pähe, kuid jäi ellu, sai ravi ja on pärast juhtumit elanud Ühendkuningriigis.

Yousafzai viitas pöördumises oma sõbrale, Somaaliast relvavägivalla eest põgenenud Zaynabile, kellele USA andis uue võimaluse. 

Yousafzai teatel sai Zaynab kaks aasta tagasi USAs elamise ja töötamise viisa, ta lõpetas seal keskkooli ja astus ülikooli, kus õpib inimõiguste advokaadiks.

«Zaynab kaotas oma õe, kui ta oli jõudnud Somaaliast Egiptusse, kuid hiljem õnnestus neil uuesti kokku saada. Küsin president Trumpilt, et miks ta keerab selja abivajavatele lastele ja peredele,» lausus pakistanlanna meediale.

Trumpi põgenikekeeld on tekitanud USA lennujaamades kaose ja toonud kaasa protestilaine. Mitmed USA kohtunikud teatasid, et presidendi otsus, takistada sisserännet, ei ole seaduslik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles