William ja Harry rajavad oma emale, printsess Dianale mälestussamba

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printsess Diana oma kahe pojaga
Printsess Diana oma kahe pojaga Foto: Rick Gold/EMPICS Entertainment/Scanpix

Briti printsid William ja Harry teatasid, et rajavad oma emale, printsess Dianale mälestussamba, kuna ta surmast möödub 20 aastast ja nüüd on õige aeg mälestada kõike positiivset, mida ta korda saatis.

Printsess Dianat kujutav skulptuur püstitatakse ta endise elukoha, Kensingtoni palee aeda, edastab BBC.

Printsid ei paljastanud, kes on Dianat kujutava kuju autor, kuid kuningliku perekonna pressiesindaja teatel alustab printside ja nende lähedaste poolt välja valitud skulptor tööd lähiajal.

«Meie ema surmast möödub sel aastal 20 aastat ja nüüd on õige aeg pöörata tema positiivsele pärandile nii Ühendkuningriigis kui välismaal ja püstitada talle mälestussammas. Meie ema puudutas paljude inimeste elu. Loodame, et see kuju aitab Kensingtoni palee aia külastajatel meenutada tema elu ja pärandit,» seisab printside teadaandes.

Printsess Diana 1997. aasta aprillis
Printsess Diana 1997. aasta aprillis Foto: John Stillwell/PA Wire/PA Images/Scanpix

Kuninganna Elizabeth II teatas, et toetab oma lapselaste plaani mälestada printsess Dianat.

Kuningliku pere ajaloolane Kate Williams sõnas, et William ja Harry tahavad mälestada oma ema kui heategevusega tegelejat, sest printsess Diana sellele pärandile ei ole just palju tähelepanu pööratud.

Walesi printsess Diana sattus 31. augustil 1997 Pariisis autoõnnetusse, teel haiglasse oli ta veel elus, kuid suri operatsioonilaual.

Cambridge’i hertsog William oli siis 15-aastane ja prints Harry 12-aastane.

Prints William, prints Harry ja prints Charles 6. septembril 1997 printsess Diana matusetseremoonial
Prints William, prints Harry ja prints Charles 6. septembril 1997 printsess Diana matusetseremoonial Foto: Joel Robine/AP

Printside rajatav mälestussammas on Londonis neljas, mis on pühendatud printsess Dianale.

Prints William, printsess Diana ja prints Charles
Prints William, printsess Diana ja prints Charles Foto: Anwar Hussein/Anwar Hussein/EMPICS Entertainment/Scanpix

Mälestussamba skulptori valib välja kuueliikmeline komitee, kelle seas on ka Diana  õde Lady Sarah McCorquodale.

Osa Diana sõpradest seadsid mälestussamaba rajamise kahtluse alla, kuna arvavad, et see on kuningliku pere hilinenenud leppimiskatse naisega, kes oma arusaamade ja suhtumise poolest ei sobinud Briti kuninglikku perekonda.

Seni suurim printsess Diana mälestusammas on Londoni Hyde Parkis.

Printsess Diana 20. surma-aastapäeva mälestussündmuste eestvedajaks on Diana vend krahv Charles Spencer, kes korraldab nende pärusmõisas Althorpis suure Diana näituse.  

Printsess Diana ja prints Charles oma pulmapäeval 29. juulil 1981
Printsess Diana ja prints Charles oma pulmapäeval 29. juulil 1981 Foto: PA/PA Archive/Press Association Images/Scanpix
Briti kuninglik perekond: Cambridge'i hertsoginna Catherine, printsess Charlotte, prints George, prints William, prints Harry, kuninganna Elizabeth II ja Wessexi krahv, prints Edward
Briti kuninglik perekond: Cambridge'i hertsoginna Catherine, printsess Charlotte, prints George, prints William, prints Harry, kuninganna Elizabeth II ja Wessexi krahv, prints Edward Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles