Video: kas maavärin kahandas Džomolungma kõrgust?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džomolungma
Džomolungma Foto: AFP / Scanpix

India võimud teatasid, et maailma kõige kõrgema mäe kõrgust uuritakse, kuna 2015. aastal Nepali tabanud maavärin magnituudiga 7,8 võis Džomolungma kõrgust kahandada.

AFP teatel näitas satelliituuring, et Himaalajas asuv 8848-meetrine Džomolungma võis kaotad mõned sentimeetrid, kuid mitte rohkem, kuid teadlased soovivad saada mäe kõrguse kohta uued täpsed andmed.

Džomolungma päikesetõusul
Džomolungma päikesetõusul Foto: Tashi Sherpa/AP/Scanpix

India teadlased uurisid Džomolungma kõrgust viimati 62 aasta eest, kuid tänapäeva tehnoloogiliste vahenditega saab täpsemad andmed kui aastakümneid tagasi.

India uurijate meeskond suundub Nepali kahe kuu pärast, kasutades mäe mõõtmiseks kahte meetodit, GPSi ja triangulatsiooni, mis on koordinaatide määramise meetod, milles kasutatakse kolmnurkkujutisi. Nad teevad kohapeal uurimisi ühe kuu, raport mäe kõrguse kohta peaks ilmuma paar nädalat pärast mõõtmiste lõppu.

Hiina võimud teatasid pärast 2015. aasta maavärinat, et nende andmetel liigutas maavärin Džomolungmat kolm sentimeetrit lõunasse, kuid nad ei maininud, et mägi oleks oma kõrgust kaotanud. 

Nepal asub maavärinate piirkonnas ja 2015. aasta maavärin oli seal 80 aasta jooksul üks võimsamaid.Nepali pealinn Kathmandu liikus maavärina tagajärjel mitu meetrit lõunasse.

Nepali pealinn Kathmandu pärast maavärinat
Nepali pealinn Kathmandu pärast maavärinat Foto: Niranjan Shrestha/AP/Scanpix

Nimetatud maavärin nõudis ligi 9000 inimese elu, nende seas on ka Džomolungmal hukkunud 18 mägironija oma, kes jäid lumelaviini alla.  

Kaks hispaanlast lootsid hiljuti, et suudavad ilma lisahapnikuta Džomolungma tippu jõuda, kuid see katse luhtus.

Mägironijad Carlos Rubio ja Alex Txikon jõudsid kolmandasse vahelaagrisse, mis on enne tippu eelviimane, kuid neil tekkis kõrgusehaigus, mille tõttu nad transporditi mäelt alla. Oma rolli mängis ka madal temperatuur, mis langes miinus 33 kraadini.  

Džomolungma on kõige kõrgemal merepinnast asuva tipuga mägi, mille esmavallutajateks on uusmeremaalane Edmund Hillary ja šerpa tenzing Norgay, kes jõudsid selle mäe tippu 29. mail 1953.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles