Video: tuul lükkab jääl lendavat taldrikut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frisbi järvejääl
Frisbi järvejääl Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Youtube’is on video, millel näeb, et ka tuulel võib mänguasi olla.

USAs Maine’i osariigis elav Shea Gunther jäädvustas, kuidas ta järvejääl uisutas ja frisbit ehk lendavat taldrikut viskas, kuid sellest võttis ka tuul osa. Frisbit on näha liikuma ka üle jääkonaruste, ilma et ta maha kukuks. 

Guntheri sõnul lükkas tuul jääl frisbit umbes poolteist minutit, enne kui hakkas teisest suunast puhukma ja taldrik kukkus jääle.

Naise sõnul huvitas teda, kui kaua ja kui kaugele tuul lükkab kergest plastmassist eset.

Frisbi ehk lendav taldrik on 20 – 25 sentimeetrise diameetriga plastmassist kettakujuline spordivahend.

Frisbi leiutas ameeriklane Fred Morrison 1938. aastal, olles koos oma kihlatu Lucile’iga California Santa Monica rannas, kus nad viskasid edasi-tagasi koogivormi. Morrisonid tulid ideele hakata sellsieid spordivahendeid tootma ja nad müüsidki neid edukalt kuni Teise maailmasõjani.

Fred Morrison oli Teise maailmasõja ajal USA õhuväes ja langes sõjavangi. Sel ajal lõi ta paremate lennuomadustega ja kergema ketta.

1948. aastal hakkas Morrsion ja ta äripartner Warren Francisconi tootma plastmassist frisbisid, mis said 1940. aastate lõpu ufohulluses hüüdnimeks Flying Saucer (lendav taldrik). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles