Pildid ja video: Donald Trump ja Martin Luther King III kohtusid Trump Toweris

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalal USA presidendiks saav vabariiklane Donald Trump kohtus eile New Yorgis Trump Toweris kunagise kuulsa afroameeriklasest inimõiguslase Martin Luther King Jr vanema poja Martin Luther King III-ga, et arutada inimõiguste ja hääletusõiguse teemal.

The Independenti teatel meenutas King Trump Toweris peetud kõnes ka oma kuulsat isa Martin Luther King Jr, kellel oli 15. jaanuaril sünniaastapäev.

Meedia andmetel kestis Martin Luther King III ja Donald Trumpi kohtumine umbes üks tund.

Martin Luther King III kohtus Trump Toweris Donald Trumpiga
Martin Luther King III kohtus Trump Toweris Donald Trumpiga Foto: Andrew Harnik/AP

King sõnas pärast kohtumist meediale, et nii tema kui demokraadist kongressiesindaja John Lewis on uue presidendi ja inimõiguslaste vahel sillaehitajad ning nad loodavad, et kui Trump presidendiks saab, siis ta suudab USA erinevad rahvus- ja usugrupid panna ühes suunas vaatama.

«Nii minu isa kui ema võitlesid selle eest, et kõigil oleks samasugused õigused ja seda teen ka mina,» teatas Martin Luther King III.

59-aastase advokaadi ja kogukonnaaktivisti teatel olevat Trump talle nende vestluses kinnitanud, et presidendiks saades on ta üks eesmärk olla kõikide ameeriklaste president ja võtta inimeste soove arvesse.

Nii Kingi kui meedia arvates on Trump suure avaliku surve all ja kui ta hakkab midagi äärmuslikku tegema, siis «kutsutakse ta korrale».

King III on juba mõnda aega võidelnud selle eest, et need ameeriklased, kellel ei ole autojuhiluba või ID-kaarti, saaksid lihtsamalt hääletada, tehes seda näotuvastussüsteemi abil. Samuti ei saa paljud ameeriklased avada pangaarvet, kuna neil ei ole mõnda USA isikut tõendavatest dokumentidest.

Kui meedia küsis, mida ta isa Martin Luther King Jr oleks Trumpilt nõudnud, vastas kuulsa inimõiguslase poeg King III, et isa oleks viidanud neile 50 – 60 miljonile ameeriklasele, kes elavad vaesuses.

Martin Luther King III kohtus Trump Toweris Donald Trumpiga
Martin Luther King III kohtus Trump Toweris Donald Trumpiga Foto: ALEX WROBLEWSKI/REUTERS

«USA on väga rikas riik, kuid meil on ikkagi väga palju vaeseid ja seda ei saa lubada. Tuleb astuda samme, mille abil saab neid aidata,» teatas King III.

 Trumpi pressiesindaja Sean Spicer teatas eile hommikul, et pärastlõunal saabub Trump Towerisse Martin Luther King III. Trump ei kommenteerinud hiljem kohtumist King III-ga.

«Donald Trump kohtub täna Martin Luther King III-ga ja veel mõne inimõigusteemalise eksperdiga, kellega võetakse kõne alla hääletamine, inimeste kaasamine parema ühiskonna ülesehitamisse, Martin Luther King Jr pärand ja see, millised on Trumpi kui tulevase presidendi eesmärgid,» teatas Spicer.

Martin Luther King III kohtus Trump Toweris Donald Trumpiga
Martin Luther King III kohtus Trump Toweris Donald Trumpiga Foto: ALEX WROBLEWSKI/REUTERS

Martin Luther King ( 15. jaanuar 1929 – 4. aprill 1968) oli USA vaimulik ja mustanahaliste inimõiguste eest võidelnud liikumise juht, kelle eesmärgiks oli USAs lõpetada rassiline segregatsioon ja diskrimineerimine.

1963. aastal toimus Washingtonis ta kuulus esinemine, millest jäid ajalukku sõnad «I have a dream» («Mul on unistus»).

King kaotas 1968. aasta aprillis elu Memphises, kus valgenahaline rassist James Earl Ray ta maha lasi.

King sai USA tumedanahaliste inimõiguste võitlemise eest 1964. aastal Nobeli rahupreemia.

USAs tähistatakse 15. jaanuaril, mis on Martin Luther Kingi sünniaastapäev, tema päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles