Suri legendaarne spordiajakirjanik Lembitu Kuuse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembitu Kuuse.
Lembitu Kuuse. Foto: Ülo Josing/ERR

Laupäeva õhtul lahkus raske haiguse tagajärjel meie seast Eesti Rahvusringhäälingu pikaaegne spordiajakirjanik ja reporter Lembitu Kuuse.

Foto: Mihkel Maripuu

Lembitu Kuuse alustas tööd Eesti Televisioonis 1980. aastate algul, esmalt reporterina kaastööd tehes, 1988. aastast koosseisulise reporterina. Esimesed viis aastat töötas ta Tartu korrespondendina. Alates 1993. aastast kuulus ta sporditoimetuse koosseisu ja oli omamoodi selle käilakuju.

Lembitu Kuuse asjatundlikkus, millega käis alati kaasas sära, kirglikkus ja soojus, iseloomustasid tema spordiülekandeid ja reportaaže. Tema isikupäraselt värvikad reportaažid said samasuguseks folklooriks nagu Valdo Pandi omad publitsistikas või kolleeg Toomas Uba omad spordiajakirjanduses. Lembitu oli väljapaistev intervjuumeister, usutledes oma karjääri jooksul sadu väljapaistvaid Eesti spordi- ja ühiskonnategelasi.

Lembitu Kuuse legendaarsemate otsereportaažide hulka võib lugeda pikki ülekandeid Tartu maratonilt ja Tour de France'i velotuurilt. Eesti murdmaasuusatamise kuldaegadel jõudsid meie olümpiamedalid Eesti kodudesse just Lembitu Kuuse vahendusel - Andrus Veerpalu olümpiakuld Salt Lake City 2002 olümpiamängudelt ja Torino olümpiamängude kolm kuldmedalit 2006. aastal. Lembitu Kuuse kommentaaride saatel on Eesti sõudjad saavutanud olümpiamängudelt kolm medalit. Tema viimaseks olümpiamedalireportaažiks jäi meeste neljapaadi finaalsõit Rio olümpial, viimaseks teleülekandeks laskesuusatamise maailmakarikasarja reportaaž Östersundist ning viimaseks intervjuuks usutlus rallisõitja Ott Tänakuga Lembitu oma kodus Viimsis.

Lembitu Kuuset tunnustati 2005. aastal Valgetähe V klassi teenetemärgiga. 2012. aastal pälvis ta pikaaegse ja meeldejääva spordikommentaatori töö eest Eesti Ringhäälingute Liidu aastapreemia Kuldmikrofoni. Möödunud aastal autasustati Lembitut Eesti Kultuurkapitali preemiaga

Hüvasti, kolleeg ja suurmeister Lembitu Kuuse!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles