Trumpi raporti autori sõbrad: tutvustasime teda oma naistele kui James Bondi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daniel Craig filmis «Spectre» James Bondina
Daniel Craig filmis «Spectre» James Bondina Foto: Jonathan Olley/AP/Scanpix

Sel nädalal on maailma meedia kirjutanud endisest Briti luureagendist Christopher Steele’ist, kes olevat USA tulevase presidendi Donald Trumpi kohta käiva salaraporti taga. Selles olevat Trumpi jaoks väga kahjulikku informatsiooni, kaasa arvatud see, et Trumpil on Venemaaga head salasuhted.  

Briti välisluureteenistuse endine töötaja, 52-aastane Steele, kes praegu töötab eraluurefirmas, põgenes Surreys asuvast kodust ja ta praegune asukoht on teadmata, kuna ta kardab kättemaksu, edastab Daily Mail.

Mehe sõbrad, kelle seas on ka luureagente, paljastasid nüüd, et tutvustasid teda oma naistele kui päriselu James Bondi.

Daniel Craig filmis «Spectre» James Bondina
Daniel Craig filmis «Spectre» James Bondina Foto: Angelo Carconi/AP/Scanpix

Briti luure praeguste juhtide arvates käitus Steele valesti, et nõustus Trumpi kohta salaandmeid koguma, sest kogenud agendina oleks ta pidanud sündmuste käiku ette nägema.

Steele, nii nagu ka raamatu- ja filmikangelane Bond, õppis Cambridge’i ülikoolis ning pidi nüüd samamoodi põgenema ja peituma, nagu on seda teinud mitmed Bondi filmide peaosatäitjad.

Luureekspert Nigel West, kes on Steele’i sõber, teatas et Steele vihkab Venemaad ja president Vladimir Putinit, kuna venelased ei austa kirjutamata luurereegleid. Steele’i peeti 1990. aastatel Ühendkuningriigis üheks paremaks Vene olusid tundvaks agendiks, ta resideerus pikalt Moskvas.

On ka neid luureeksperte, kes arvavad, et Steele langes Kremli võrku ja oma naha päästmiseks oli nõus panema kokku Trumpile kahju tekitada võivad võltsraporti.

Trump nimetas tema kohta raportis olevat infot väljamõeldiseks.

Briti välisluure MI6 praegune juht Alex Younger teatas, et Steele kahjustab oma raportiskandaaliga Briti luure mainet.

Twitteris hakkasid ringlema teated, et Steele on mitmikagent, kogudes ja jagades infot nii Briti luurele kui ka USAle ja Moskvale.

Steele rajas koos oma sõbra Christopher Burrowsiga 2009. aastal eraluurefirma Orbis Business Intelligence Ltd, mis on edukas ja tegutseb kogu maailmas, kogudes eelkõige infot ärimeeste jaoks, kuid väidetavalt töötab ta ikka ka MI6 heaks.

Hoone Londonis, kus asub eraluurefirma Orbis Buiness Intelligence
Hoone Londonis, kus asub eraluurefirma Orbis Buiness Intelligence Foto: Stefan Wermuth/Reuters/Scanpix

Trumpi vaenlased pöördusid Steele’i ja ta firma poole, et nad koguksid Trumpi kohta infot, kas vastab tõele Trumpi salajane seotus Venemaaga.

Hoone Londonis, kus asub eraluurefirma Orbis Business Intelligence Ltd
Hoone Londonis, kus asub eraluurefirma Orbis Business Intelligence Ltd Foto: MATT DUNHAM/AP/Scanpix

Sõprade sõnul on Steele professionaalne luuraja, kes ei hakka lihtsalt mingi klatši põhjal raportit koostama ja selle tõttu tuligi neile Trumpi kohta käiv raport üllatusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles