Millist sõna ei ole filmis «Ristiisa» mitte kordagi kuulda?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen filmist «Ristiisa». Esiplaanil maffiaperekonna pea Vito Don Corleone (Marlon Brando).
Stseen filmist «Ristiisa». Esiplaanil maffiaperekonna pea Vito Don Corleone (Marlon Brando). Foto: Anonymous/AP/Scanpix

Režissööril Francis Ford Coppolal valmis 1972. aastal film «Ristiisa», mis räägib New Yorgi maffiabossist, kes valmistub võimu andma üle pojale.

Hoolimata sellest, et see linateos kestab ligi kolm tundi, ei ole seal kordagi kuulda ühte sõna, mida sellises filmis oodata võiks, nimelt sõna «maffia», edastab news.com.au.

Filmikriitikute sõnul on mõistetav, miks Coppola selle sõna välja jättis.

Francis Ford Coppola / Mark Ralston/AFP/Scanpix
Francis Ford Coppola / Mark Ralston/AFP/Scanpix Foto: MARK RALSTON/AFP/Scanpix

«Ristiisa» põhineb kirjanik Mario Puzo samanimelisel menuromaanil ja kui Paramount Pictures hakkas seda filmi tegema, siis teatas Itaalia-Ameerika inimõiguste organisatsioon, et nad ei soovi sellist filmi.

Selle eestvedaja Joseph Colombo, kes oli samas Colombo maffiapere juht, sõnas et nii talle kui teistele Itaalia juurtega ameeriklastele ei meeldi, kuidas neid stereotüpiseeritakse.

Itaalia-Ameerika organisatsioonil ei õnnestunud filmi tegemist keelata, kuid nad käivitasid produtsent Albert Ruddy, režissöör Francis Ford Coppola ja Paramounti juhi Robert Evansi vastase  kampaania ja nimetatud filmitegijaid ähvardati.

Selles filmis mänginud Gianni Russo sõnul oli osa ähvardusi maffia stiilis tapmisähvardused.

«Colombo maffiaperel oli piisavalt lolle ihukaitsjaid, kes olid valmis kõigeks. Režissöör Coppola läks enne võtteid tutvuma New Yorgi Little Italy linnaosaga, kus ta tahtis proovivõtteid teha. Coppola ja ta meeskond läksid seal lõunale, kuid siis varastati nende auto, milles oli miljoneid dollareid väärt tehnika. Kahju oli suur,» meenutas näitleja.

Lisaks ähvardas Colombo Coppola naist ja poega, kes said hotelli ähvarduskõnesid.

«Me ei soovi teie kenasid näolappe kahjustada, kuid oleme valmis seda tegema. Seega, kaduge kiiresti New Yorgist, sest siin ei õnnestu teil filmi teha, saite aru?» teatati ühes kõnes.

Lõpuks ei jäänud filmi produtsentidel muud üle kui Colomboga silmast silma vestelda ning selline kohtumine leidiski aset. Ilmnes, et Colombol oli filmimeestele vaid üks nõudmine.

«Nõuan, et produtsent Albert Ruddy eemaldaks käsikirjast kõik viited maffiale ja sõna «mafia», kui seda kuskil on,» teatas maffiaboss.

Ruddy oli sellega nõus ja käsikirjast eemaldati kõik viited maffiale, lisaks ka Cosa Nostra, mis samuti on viide maffiale.

Filmitegijad said Joseph Colombo õnnistuse teha film «Ristiisa».

Kui Coppola 1971. aastal filmivõtteid alustas, tulistas palgamõrvar Colombot pähe ja kaela.

Gianni Russo sõnul olid selle taga Gambino ja Luciano maffiasuguvõsad, kellele ei meeldinud «Ristiisa» tegemine ja nad karistasid Colombot, kuna nende arvates «laterdas» ta liiga palju filmitegijatega. Colombo jäi tulistamise järel halvatuks ja ta suri 1978. aastal.

«Ristiisas», mille tegevustik toimub aastatel 1945 – 1955, mängivad peaosi Marlon  Brando (Don Vito Corleone)  ja Al Pacino (Michael Corleone).  

Marlon Brando filmis «Ristiisa»
Marlon Brando filmis «Ristiisa» Foto: Anonymous/AP/Scanpix
Al Pacino filmis «Ristiisa»
Al Pacino filmis «Ristiisa» Foto: Personalities/Credit : Topham Picturepoint/Scanpix

1974. aastal tehti filmile järg «Ristiisa II» ja 1990. aastal ka kolmas osa «Ristiisa III».

Al Pacino Michael Corleone rollis
Al Pacino Michael Corleone rollis Foto: Personalities/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles