Pildid ja video: torm lükkas ümber California kuulsa «tunnelipuu»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pioneer Cabin sekvoia
Pioneer Cabin sekvoia Foto: Michael Brown/AP/Scanpix

Möödunud pühapäeval tabas Californiat tugev torm, milles kukkus ümber üks sealseid kuulsamaid puid, Calaveras Big Trees pargis asuv sekvoia, mida tunti ka kui «tunnelipuud», kuna ta alumisse ossa oli uuristatud tunnel.

45-meetrise puu alumise osa diameeter oli kümme meetrit, mille tõttu sinna sai teha augu, millest auto mahuks läbi sõitma, edastab The Independent.

Pioneer Cabin sekvoia
Pioneer Cabin sekvoia Foto: Michael Brown/AP/Scanpix

Sellest töödeldud puust sai kiiresti sealsete sekvoiade seas vaatamisväärsus ning alates 19. sajandist käisid seda vaatamas tuhanded turistid.

Kuid  möödunud pühapäeval tegi see puu oma viimased hingetõmbed, sest oletatavalt kella 14.00 paiku kohaliku aja järgi lükkas tormituul ta ümber.

«See kuulus «tunnelipuu» meelitas kohale paljusid, kuid nüüdne torm osutus temast tugevamaks,» teatas Calaveras Big Tree Association esindaja Facebookis.

Sekvoiapargi vabatahtliku töötaja Jim Allday sõnul rebis tugev tuul puud ja paiskas maapinnale, pannes ka maa vappuma. Allday andmetel oli möödunud pühapäeva hommik rahulik ja paljud jõudsid seda puud veel püstiasendis näha, kuid pärastlõunal saabus torm, mis puu lõhkus. Puu kukkumise ajal kedagi sündmuskohal ei olnud ja keegi kannatada ei saanud. 

Talvetorm lükkas ümber Calaveras Big Trees pargis asuva kuulsa sekvoia Pioneer Cabin Tree
Talvetorm lükkas ümber Calaveras Big Trees pargis asuva kuulsa sekvoia Pioneer Cabin Tree Foto: Jim Allday/AP/Scanpix

Kohaliku meedia arvates oli selle sekvoia juurestik üsna maapinna lähedal, vaid umbes paari meetri sügavusel ja selle tõttu ei suutnud juured suurt puud püsti hoida. Samuti aitas puu hukule kaasa ta ümber olnud vesi, mis mädandas.  

«Kui ma pühapäeva õhtupoolikul puu kasvukohta läksin, siis oli matkarada üle ujutatud, paigas oli sõna otseses mõttes jõgi. Puu oli maapinnal ja seda ümbritses järv, millest nagu jõgi läbi voolas,» kirjeldas Allday.

Talvetorm lükkas ümber California kuulsa Pioneer Cabin sekvoia
Talvetorm lükkas ümber California kuulsa Pioneer Cabin sekvoia Foto: Jim Allday/AP/Scanpix

Park sulges langenud puu juures oleva matkaraja ja matkajad suunati kaugemale rajale.

Facebooki loodi kuulsa puu mälestuseks lehekülg, kuhu paljud postitasid selle puu juures tehtud fotosid ja lisasid kommentaare.

Talvetorm lõhkus California Pioneer Cabin sekvoia
Talvetorm lõhkus California Pioneer Cabin sekvoia Foto: Jim Allday/AP/Scanpix

Ajaloolaste andmetel tehti kuulsasse sadade aastate vanusesse sekvoiasse tunnel 1881. aastal ja siis hakati seda nimetama Pioneer Cabin Treeks.

USAs oli veel üks suur ja kuulus sekvoia, mis kasvas Yosemite’i rahvuspargis, kuid see ei pidanud nii kaua vastu kui Pioneer Cabin sekvoia.

Tegemist oli Wawona Tree nime kandva sekvoiaga, mis oli 70 meetri kõrgune, 2100 aasta vanune ja mille kukutas 1969. aasta talvetorm.

Sekvoia (Sequoia) on küpressiliste sugukonda kuuluv igihaljaste puude perekond.

Perekonna ainus liik on ranniksekvoia (Sequoia sempervirens), mis kasvab USA lääneosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles