Video: sajanditepikkune ootus saab läbi, viie aasta pärast on taevas näha uut tähte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luige tähtkuju
Luige tähtkuju Foto: nationalpictures.co.uk/©National Pictures / TopFoto/Scanpix

Kolmandal sajandil pKr oli Briti saartel käimas sõda, kuna Rooma keiser Septimius Severus üritas maha suruda kohalike hõimude mässu põhjas.

Kuid ei Rooma leegionärid ega keldi hõimud ei teadnud lahinguid pidades kaugel kosmoses aset leidnud kosmilisest kataklüsmist, edastab Tha Guardian.

Astronoomide sõnul on nüüd sellest plahvatusest tekkinud valgus jõudmas kohe Maale, andes teada senitundmatu tähe olemasolust.

2022. aastal peaks Luige tähtkujus olema uus täht, mida on ta erksuse tõttu selgelt näha.

«Esmakordselt saavad vanemad näidata taevasse ja näidata, et varsti peaks seal olema väga erk täht näha. Boom Star hüüdnime kandev täht peaks ebatavaliselt heledalt särama umbes kuus kuud ja siis aegamööda tuhmimaks muutuma, hakates kahe-kolme aasta pärast sarnanema teiste tähtedega,» teatas USA Michigani ülikooli astronoom Matt Walhout.

Esmakordselt on teadlastel võimalik tähesündi ennustada, sest selle kohta on vajalikud andmed olemas. Seda soovivad esimesena näha nii professionaalsed astronoomid kui amatöörastronoomid.

Astronoomide sõnul on uue tähe tekke taga tähesüsteem KIC9832227, mis asub 1800 valgusaasta kaugusel ja mis koosnes kahest üksteise ümber tiirlevast tähest, mis tegid ringi 11 tunniga. Kokkupõrkel moodustus üks suur uus täht. 

2013. aastal märkasid Michingani ülikooli astronoom Larry Molnar ja ta kolleegid süsteemis KIC9832227 muutusi. Nad võrdlesid selle süsteemi kohta olemasolevaid andmeid 2008. aasta kahe binaartähe liikumise, kokkupõrke ja plahvatusega ning leidsid, et süsteemiga KIC9832227 juhtus sama.

Nad lisasid, et meie galaktikas leiab selliseid binaartähtede kokkupõrkeid aset ühe korra kümnendi jooksul, kuid nüüdne on ebatavaline, kuna meieni jõudva valguse tõttu oleme sellest plahvatusest teadlikud ja saame selle abil uue tähe teket ennustada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles