Berliini jõulutururünnakus kasutatud veoauto võib jõuda muuseumi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini jõulutururünnakus kasutatud veoauto
Berliini jõulutururünnakus kasutatud veoauto Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Saksamaa Bonni nüüdisajaloo muuseum kaalub, kas veoauto, millega terrorist 19. detsembril tegi Berliini jõuluturule rünnaku, lisada oma museaalide hulka.

Bonni muuseumis on varasemast väljas mitmeid objekte, mida seostatakse terrorismiga, edastab The Local.

Bonni Haus der Geschichte esindajate teatel ei ole nad veel otsustanud, kas poolakast autojuhilt Lukasz Urbanilt röövitud veoauto, mida kasutas tuneeslane Anis Amri, pannakse kõigile vaatamiseks.

24-aastase Amri rünnakus Berliini jõuluturule hukkus 12 ja sai vigastada 48 inimest.

«Me ei ole terrorimasina suhtes veel otsust langetanud, peame kaaluma poolt- ja vastuargumente,» teatas Bonni muuseumi juht Hans Walter Hütter.

Ta lisas, et ajal tuleb möödud ja emotsioonidel lahustuda lasta, alles siis saab langetada loogilise otsuse.

«See auto on osa meie lähiajaloost, kas me tahame seda või mitte. Seda ei saa eitada. Nii nagu kaugema mineviku koha, nii peab ka lähimineviku kohta olema materjaalne pärand,» lisas muuseumi esindaja.

Bonni muuseumis on olemasid mitmeid objekte, mis kuulusid Saksamaa parem- ja vasakäärmuslikele terrorirühmitusele, samuti osi New Yorgi Kaksiktornidest, mis varisesid 11. septembri 2001 rünnakus.

«Näitusel olev näitab inimkannatusi, mida terroristlikud rünnakud tekitavad. Millisel viisil me Islamiriiki eksponeerima hakkame, ei ole veel selge,» jätkas Hütter.

Ta lisas, et rünnaku eksponeerimisel tuleb arvesse võtta tegu ennast, ründajat või ründajaid, objekte, mille abil rünnak toime pandi, ohvreid,  nende lähedasi, mõju ühiskonnale ja sündmuse kajastamist meedias. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles