Video: mees ostis oma säästude eest põllu ja mida ta leidis?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stuart Wilson leidis ostetud põllult keskaegse linna Trellechi
Stuart Wilson leidis ostetud põllult keskaegse linna Trellechi Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ühendkuningriigis Walesis elav Stuart Wilson kulutas kõik oma säästud, mida oli 32 000 naela (37 000 eurot) ja ostis 12 aastat tagasi 1,84 hektari suuruse põllu eesmärgiga viia seal läbi arheoloogilis kaevamisi.

The Telegraphi teatel oli arheoloogiharidusega mees enne põlluostu uurinud vanu kirjutisi, mille kohaselt pidi tema ostetud paigas asuma keskaegse suurlinna Trellechi jäänused ja ta käivitas projekti The Lost City of Trellech.

37-aastase Wilsoni sõnul oli maatüki ost ta elu parim investeering, samas pidasid pere ja sõbrad teda hulluks, kuna nad ei uskunud tema teooriat kadunud linnast.

Mehe teatel saab Trellechi algusajaks lugeda 13. sajandi, ta oli oma aja kohta suur linn, sest seal elas umbes 10 000 inimest. Võrdluseks: Londonis elas siis umbes 40 000 inimest.

Aastate jooksul on arheoloog pidanud loobuma mitmest töökohast, kuna ta harrastus oli talle tähtsam.

Nüüdseks on ta koos vabatahtlike abilistega kaevanud välja 400-ruutmeetrise hoone, mida ümbritseb vallikraav, mitu majavundamenti ning igapäevaelus kasutatud esemeid nagu peekrid, taldrikud, noad ja tööriistad ning viiteid rauaga tegelemisele.

Wilsoni andmetel elas Trellechis pärast William Vallutaja ja ta armee saabumist Briti saartele De Clare'i nimeline normannisuguvõsa, mis tegeles rauatootmise ja sepatööga.

Briti ajaloolased ja arheoloogid ei teadnud sajandeid, kus Trellech asus, sest linn jäi Inglise kodusõja ja näljahäda ajal 17. sajandil tühjaks, lagunes ning mattus lõpuks mulla ja taimede alla.

Kinnitamata andmetel on inglane kulutanud väljakaevamistele umbes 210 000 naela (250 000 eurot). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles