Pildid ja video: taevas särab Veenus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaalmeediasse on jõudnud mitmed fotod, millel kuusirbi kõrval särab Veenus.

Samas oli  ka neid, kes ei teadnud, mis planeediga tegemist on ja nad uurisid sotsiaalmeedia kaaskasutajatelt, et mis nii eredalt põhjapoolkera taevas näha on.

Veenus ja kuusirp öises taevas
Veenus ja kuusirp öises taevas Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Astronoomid selgitasid sotsiaalmeedias, et Kuu juures on näha veel ühte säravat objekti ja see on planeet Veenus.  Ning need, kellel oli ka teleskoop, võivad lisaks Kuule ja Veenusele näha ka Marssi, mis paistab kahvatumana.  

Veenus ja kuusirp öises taevas
Veenus ja kuusirp öises taevas Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Üks öise taeva vaatleja edastas Twitteris: «Nüüd on Marss, Kuu ja Veenus on öises taevas hästi näha».

USA kosmoseagentuuri NASA endine astronaut Terry Virts jagas Twitteris fotot, juures oli tekst: «Kuu ja Veenus on selgelt näha, kuid teleskoobi abil on näha ka Marssi, Uraani ja Neptuuni».

Lehekülje EarthSky teatel on jaanuar parim aeg taevavaatlusteks, sest siis ilmub pärast päikeseloojangut Veenus nähtavale.  

«Seda säravat planeeti on hästi näha umbes neli tundi pärast päikeseloojangut. Veenust näeb esmalt 30 kraadi kõrgusel, kuid hiljem juba 36 kraadi kõrgusel ja nii kuni jaanuari lõpuni,» teatas lehekülg space.com. 

Jaanuari keskpaiku ilmub paremini nähtavale ka Jupiter ning särav tähts Spica. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles