Saksamaal on Hitleri «Mein Kampfi» uustrükk menukas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitleri «Mein Kampf» uustrükk
Adolf Hitleri «Mein Kampf» uustrükk Foto: Christof Stache/AFP/Scanpix

Saksamaal on saanud bestselleriks kunagise natsijuhi Adolf Hitleri teose «Mein Kampf» uustrükk, mis on varustatud selgituste ja kommentaaridega.

Saksamaa tänapäevaajaloo instituudi teatel on seda teost, milles Hitler räägib nii oma elust kui visandab rahvussotsialismil põhineva ühiskonna põhijooned, müüdud juba 85 000 eksemplari, edastab Yle.

Adolf Hitleri «Mein Kampf»
Adolf Hitleri «Mein Kampf» Foto: Christof Stache/AFP/Scanpix

Samuti toob ta seal ära, miks on tema arvates juudid ja slaavlased alam rass võrreldes aarialastega.

Hitleri «Mein Kampf» esmatrükk ilmus 1925. ja 1926. aastal, kuid nüüdne erineb varasematest Saksa mainekate ajaloolaste poolt lisatud selgituste ja kommentaaride tõttu.

Juba uue raamatu pealkiri « Hitler, Mein Kampf. Eine kritische Edition» viitab, et tegemist ei ole täiesti algupärase teosega, vaid selles on teist poolt lisatut.

Raamatu kaaned on valged, sellelt puudub Hitleri pilt nagu see oli esmatrüki ja veel mitmete Teise maailmasõja ajal välja antud trükkide kaanel.

Adolf Hitleri «Mein Kampf» uustrükk
Adolf Hitleri «Mein Kampf» uustrükk Foto: Christof Stache/AFP/Scanpix

Saksamaa seadused keelavad natsismiga seotu propageerimise ja levitamise, selle tõttu ei saa panna raamatule Hitleri fotot ega ka natsisümbolit haakristi.

Pärast Teist maailmasõda sai «Mein Kampfi» avaldamisõiguse 70 aastaks Baieri liidumaa ja sealsed võimud otsustasid, et seda teost uuesti välja ei anta.

Baieri liidumaa «Mein Kampfi» avaldamisõigus sai otsa 2015. aasta lõpus, pärast seda läks see Saksamaa nüüdisajaloo instituudile, mis langetas otsuse see uuesti avaldada.

Adolf Hitleri «Mein Kampf» uustrükk
Adolf Hitleri «Mein Kampf» uustrükk Foto: Christof Stache/AFP/Scanpix

Samas tehti seda nii, et natside julmused ja ebaõiglus esile tuleksid ning et neonatsid ei saaks seda hakata oma «piibliks» pidama.

Adolf Hitleri «Mein Kampf» uustrükk
Adolf Hitleri «Mein Kampf» uustrükk Foto: Michael Dalder/Reuters/Scanpix

Hitleril valmis ta suurteose esimene osa vanglas, teine osa aga pärast ennetähtaegset vabanemist 1924. aastal Obersaltzbergis.

Hitler pani alguses oma teosele pika ja veniva pealkirja «Viereinhalb Jahre gegen Lüge, Dummheit und Feigheit» (Neli ja pool aastat valede, rumaluse ja arguse vastu), kuid natsionaalsotsialistist kirjastaja meelest oli see pealkiri liiga keeruline ja raamat sai lühikese pealkirja «Mein Kampf» (Minu võitlus). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles