Ekraanile jõuab Euroopa komöödia "Belglaste kuningas", mis sai inspiratsiooni president Ilvese 2010. aasta Türgi-visiidist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekraanile jõuab Euroopa komöödia "Belglaste kuningas", mis sai inspiratsiooni president Ilvese 2010. aasta Türgi-visiidistvv
Ekraanile jõuab Euroopa komöödia "Belglaste kuningas", mis sai inspiratsiooni president Ilvese 2010. aasta Türgi-visiidistvv Foto: A-One Films Estonia

Alates 30. detsembrist on kinodes Belgia režissööride Peter Brosensi ja Jessica Woodworthi road-movie "Belglaste kuningas", milles kroonitud pea seiklused Balkanil maalivad pildi tänapäeva eurooplastest.

Filmi peategelaseks on üksildane Belgia kuningas Nicolas III, vaikne mees, keda tema õukond marionetina kohtleb ja kel pole õigust isegi oma kõnede kohta arvamust avaldada.

Muutmaks oma kuivikust abikaasa mainet, palkab kuninganna briti filmimehe Duncan Lloydi tegema kuningast dokumentaalportreed. Esimeseks katsumuseks saab riigivisiit Türki. Kuid Istanbulis virelevast Belgia delegatsioonist saab taevaste ja maiste jõudude kokkumängu ohver. Kodumaalt saabuvad kohutavad uudised: Valloonial on kõrini ja Belgia lõunaosas asuv prantsuskeelne piirkond on otsustanud välja kuulutada iseseisvuse.

Samal ajal on kosmiline päikesetorm halvanud satelliitide töö ning lennuliiklus on katkenud. Kodumaale kippuvatel belglastel ei jää üle muud, kui põgeneda valvsa Türgi turvateenistuse silme alt Bulgaaria folklooriansambli liikmeteks maskeerituna. Algab kurioosne retk mööda Balkanimaid, milles ei puudu eksitavad pöörangud, uued tutvused ja hulganisti liigutavaid kohtumisi.

Belgia, Hollandi ja Bulgaaria koostöös valminud "Belglaste kuningas" sai inspiratsiooni 2010. aastal Euroopat haaranud transpordikaosest, mis järgnes vulkaan Eyjafjallajökulli purskele.

Ajakirjanduses kajastati toona Istanbulis riigivisiidil viibinud president Toomas Hendrik Ilvese automatka tagasi Eestisse, mis kulges läbi Bulgaaria, Serbia, Ungari, Slovakkia, Poola, Leedu ja Läti. Belgia režissöörid asendasid presidendi kuningaga ja fantaseerisid teemal, milliseks võinuks kujuneda monarhi kohtumised kohalike elanikega. Dokumentalistidena alustanud filmitegijad otsustasid "Belglaste kuninga" üles võtta kronoloogilises järjekorras ja lasta tegelastel improviseerida. Tulemuseks on sooja huumoriga Euroopa komöödia.

Režissöörid Peter Brosens ja Jessica Woodworth saavutasid tuntuse kolme mängufilmiga: "Khadak" võitis 2006. aastal Veneetsia filmifestivalil parima debüüdi auhinna, "Altiplano" osales 2009. aastal Cannes'i kriitikute nädalal ning "Viies aastaaeg" oli 2012. aastal Veneetsia filmifestivali võistlusprogrammis.

Kõik kolm filmi on linastunud ka Pimedate Ööde filmifestivalil. Filmitegijate sügavat etnograafiahuvi on märgata ka "Belglaste kuninga" juures, mis esilinastus käesoleval aastal Veneetsia filmifestivalil Orizzonti sektsioonis.

"Belglaste kuningas" esilinastub 29. detsembril Tallinna kinos Artis kell 18:30 ja Coca-Cola Plazas kell 21:15.

Filmi levitab A-One Films Estonia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles